megerősítette Magyarországot

2017.12.11. 13:12

2018 Mátyás király emlékéve lesz

Mátyás király erős kezű, jelentős uralkodóként vonult be a történelembe – méltatta a volt uralkodót Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn az emlékév kihirdetésekor.

A Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve történelmi versenyeket szerveznek a fiataloknak – közölte az államtitkár kiemelve: Mátyás király megerősítette Magyarországot, felismerte, hogy csak így lehet megállítani az oszmán birodalom terjeszkedését. Nemcsak a történetírás, hanem mondáink és népmeséink is őrzik alakját.

Elmondta:

 • január 12-14-én Szegeden emlékező szentmisét tartanak,
 • január 20. és 24. között jótékonysági reneszánsz bál, ételkóstoló és forgatag lesz Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából a fővárosban,
 • márciusban Székesfehérváron koronázási misét tartanak,
 • áprilisban Mátyás király halálának évfordulóján megemlékezés lesz Bécsben és Budapesten,
 • júniusban Bécsben kiállítás nyílik majd a város elfoglalásának évfordulóján.
 • A tervek szerint az emlékév a kolozsvári magyar napok egyik központi programeleme is lesz majd.

  A programok lebonyolítója a Magyarság Háza lesz, az ötletadó az Emberi Méltóság Tanácsa és Gaal Gergely volt.

  Gaal Gergely (KDNP) országgyűlési képviselő, a tanácsadó testület elnöke arról beszélt:

  Mátyás király felismerte, hogy a közép-európai népeket összefogva, az oszmán birodalom terjeszkedését megállítva meg kell védeni a keresztény civilizációt.

  Reményét fejezte ki, hogy sikerül olyan programsorozatot megvalósítani, amellyel meg tudják mozgatni a Kárpát-medence magyarságát.

  Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának, az emlékév ötletadójának elnöke kiemelte:

  Mátyás királlyal egy olyan uralkodót tudnak felmutatni, aki erős birodalmat épített Európa közepén, szigorú törvényekkel. Volt koncepciója és az országot is képes volt gyarapítani

  Hozzátette: életműve számos lehetőséget kínál a történészeknek és a fiataloknak egyaránt.

  Kitért arra is, hogy Erdély Romániához csatolásának 100. évfordulója lesz 2018-ban, és

  várhatóan több, a magyarság számára kellemetlen eseményre is fel kell készülni. Erre is egyfajta válasz lehet az emlékév.

  Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke reményét fejezte ki, hogy az előző két emlékévhez hasonlóan sikeres lesz ez a programsorozat is. Hozzátette:

  február 23-24-én Mátyás születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést. Szeptemberben Vajdahunyadon többnapos rendezvénysorozattal tisztelegnek Mátyás király emléke előtt.

  Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója közölte: igyekeznek minél több együttműködő partnert bevonni az emlékév programjaiba.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!