ENSZ

2017.12.08. 18:06

Békefenntartókkal végeztek Kongóban ismeretlen fegyveresek

Legalább 14 ENSZ-békefenntartó életét vesztette és 53 megsebesült ismeretlen fegyveresek támadásában a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti fekvésű Észak-Kivu tartományában – közölte pénteken Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője.

Hak szerint öt kongói katonai is meghalt a történtek során. Mint mondta, a halott kéksisakosok többsége tanzániai. „Ez nagy támadás volt, minden bizonnyal az utóbbi idők legvéresebbje” – emelte ki a szóvivő.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint ez volt a közelmúlt legsúlyosabb támadása kéksisakosok ellen.

„A mai egy nagy tragédia az ENSZ-család számára” – mondta Guterres. Kiemelte: „Ezek a szándékos támadások a békefenntartók ellen elfogadhatatlanok és háborús bűncselekményt testesítenek meg”. A világszervezet főtitkára egyben sürgette a kongói hatóságokat a történtek kivizsgálására és az elkövetők mielőbbi felelősségre vonására.

Időközben a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű ugandai lázadócsoportot tették felelőssé a támadásért. A kéksisakosok tábora mintegy 45 kilométerre található Beni városától, amelyre már többször lecsaptak az ADF-lázadók. A felkelőcsoport az 1990-es évektől aktív, az utóbbi években pedig fokozta tevékenységét. Jogvédők szerint több mint 1000 ember haláláért felelős az elmúlt három évben.

Jean-Pierre Lacroix, a világszervezet békefenntartókért felelős tisztségviselője korábban pontos számok nélkül csak annyit közölt, hogy a csütörtök éjszaka végrehajtott támadásban a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) „nagyszámú” kéksisakosa halt vagy sebesült meg.

Lacroix felháborodásának adott hangot a történtek miatt. „Gondolatainkkal és imáinkkal a családoknál és a MONUSCO-kollégáinknál vagyunk. Az erősítés megérkezett a helyszínre” – tette hozzá Twitter-üzenetében.

A MONUSCO, amely az ENSZ legnagyobb békefenntartó küldetése, 1999 óta van jelen a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A misszióban mintegy 19 ezer fő teljesít szolgálatot, alapvető feladatuk a polgári lakosság védelme.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!