a felsőoktatás megújítása

2017.12.04. 07:26

Januárban is emelkedik az egyetemi oktatók bére

A kormányzat fő célja, hogy a magyar egyetemek is versenyképesek legyenek a nemzetközi felsőoktatási piacon – mondta többek között Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

A felsőoktatás megújításáról a helyettes államtitkár a Magyar Időknek adott interjúban elmondta, hogy az egyetemek infrastruktúrájának megújulására nagyon sok uniós pénz van, amelyhez a kormányzati büdzsé is nagyban hozzájárul. A kancellári rendszer bevezetése révén sikerült egy szigorúbb költségvetési szemléletet megvalósítani, és nem elhanyagolható, hogy megszűnt az egyetemek eladósodása. Sok teendő van még, de temérdek projekt és kutatás indul be, az egyetemeken egyre inkább felpezsdül az élet, sikerült az ágazat és a kormányzat között jó párbeszédet kialakítani; azok az egyetemek pedig, amelyek kimagasló eredményeket tudnak felmutatni, azért, hogy még jobbak legyenek, kiválósági támogatást kapnak a kormánytól. Horváth Zita azt mondta:

„A fő cél ugyanis az, hogy a magyar egyetemek is versenyképesek legyenek a nemzetközi felsőoktatási piacon. A kormány konkrét intézkedésekkel bizonyítja elkötelezettségét ezen a téren”.

Arról, hogy a hallgatói önkormányzatok keveslik az ösztöndíjakat, elmondta: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azt kritizálja, hogy a hallgatói juttatások rendszere generálisan 2007 óta nem változott.

„Ez önmagában igaz, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy csomó olyan ösztöndíjat bevezettünk, amelyek korábban nem voltak”

- fogalmazott Horváth Zita, hozzátéve, hogy vannak teljesítményalapú, rászorultsági, kiválósági, mobilitási és speciális ösztöndíjak.

A helyettes államtitkár informatikusok százezer forintos ösztöndíjáról kijelentette:

„Az biztos, hogy lesz ösztöndíj, de arról még nem született döntés, hogy mikor vezetjük be. A tervek szerint a műszaki és az agrárképzésre is kiterjesztjük ezt az ösztöndíjat, de ennek most dolgozzuk ki a részleteit”.

Az oktatói béremelés kapcsán Horváth Zita felidézte, hogy 15 százalékos fizetésemelés történt 2016 elején. Ehhez járult 2017 szeptemberétől egy újabb 5 százalékos, és most januárban lesz még egy 5 százalékos béremelés.

„Nyilván lehetne sokkal több, de most a költségvetés ezt engedte meg”

- jegyezte meg, hozzátéve: a szakszervezetek akkor lennének korrektek, ha nem felejtenék el, hogy a felsőoktatási intézmények nagyon nagy mennyiségben jutottak és jutnak hozzá európai uniós forrásokhoz, amelyek szintén növelik az oktatók keresetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!