valós megoldás kell

2017.12.05. 20:05

A magyar és a cseh államfő is bírálta a kvótarendszert

Áder János szerint a migrációs probléma megoldása érdekében meg kell erősíteni az európai határok védelmét, és az illegális bevándorlókat minél hamarabb vissza kell juttatni származási országukba.

A magyar államfő – aki felesége, Herczegh Anita kíséretében kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Csehországba – az európai határok védelmének megerősítéséről beszélt és arról, hogy az illegális bevándorlókat minél hamarabb vissza kell juttatni oda, ahonnan elindultak.

„A migrációs probléma megoldása érdekében meg kell erősíteni az európai határok védelmét, az illegális bevándorlókat vissza kell toloncolni származási országukba, és az EU határain létesített hot spotokban fel kell gyorsítani a menekültkérelmek elbírálását” – foglalta össze véleményét Áder János.

A magyar-cseh kapcsolatok rendkívül jók és problémamentesek minden területen, s nagyon jól alakulnak, fejlődnek a gazdasági kapcsolatok is – állapította meg a két politikus.

Áder János méltatta, hogy Csehország a menekültválság idején azonnal segítséget nyújtott Magyarországnak határai védelméhez. Milos Zeman ezt a szolidaritás „természetes megnyilvánulásának” minősítette.

„Nagyon jó, hogy a visegrádi országok szorosan együttműködnek. Hangjuk ezáltal erősebb, jobban hallatszik”- vélekedett a cseh elnök.

A kvóta: beavatkozás a belügyekbe

Milos Zeman meggyőződése, hogy a brüsszeli bevándorlási kvóták beavatkozást jelentenek egy-egy ország belügyeibe, s a tagországok a kvóták intézményének elfogadásával elveszítenék szuverenitásukat.

„A bevándorlási kvótákról hozott brüsszeli döntést a belügyekbe való beavatkozásnak tartom. Egy szuverén ország azzal, hogy nem dönthetne arról, kit fogad be és kit nem, elveszítené szuverenitását” – jelentette ki a cseh államfő az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva.

A cseh államfő arra számít, hogy az Andrej Babis vezette leendő cseh kormány továbbra is fenntartja a kvótákat elutasító eddigi álláspontot. „Andrej Babis ezt nyilvánosan és világosan ki is jelentette” – szögezte le Zeman.

A két államfő megbeszélésének további témái a munkahelyteremtés, az EU versenyképességének növelése, a digitalizáció, az energiabiztonság és a Brexit voltak.

Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!