Figyelem!

2018.01.30. 06:03

Holnap éjfélig érvényesek a tavalyi éves autópálya-matricák

Január 31-ig, azaz szerdán éjfélig használhatjuk a 2017. évi éves országos és megyei autópálya-matricákat. 

A díjak idén nem változtak, de új fizetős szakaszok kerültek a rendszerbe, mint például Győr-Moson-Sopron megyében az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza, valamint Hajdú-Bihar megyében az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalu szakasza.

Új matricát legegyszerűbben az interneten keresztül – akár számítógép, tablet vagy mobiltelefon segítségével – lehet beszerezni az e-autopalyamatrica.hu oldalon. Vásárláskor érdemes ellenőrizni a rendszámot és a díjkategóriát, mivel a hibás adatokkal megváltott matrica esetén pótdíjfizetésre kötelezhetik az autóst. Az idén megvásárolt éves matricák 2019. január 31-ig érvényesek.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) igazgatóságának elnöke korábban közölte: rekordszámú, csaknem 14 millió e-matricát vettek az autósok tavaly, mintegy 8 százalékkal többet az előző évinél, ami 69 milliárd forint bevételt jelentett a 2016-ban befolyt 64 milliárd után.

A megyei e-matricák iránti kereslet jelentősen emelkedett, tavaly több mint 1,7 millió fogyott, mintegy 200 ezerrel több az előző évinél – tette hozzá.

Bartal Tamás felidézte, idén január 1-jén jelentős módosítások léptek életbe az országos gyorsforgalmi úthálózat használatában. Példaként említette, hogy ha valaki e-matrica előzetes megvásárlása nélkül hajt fel díjköteles útra, 60 perc áll rendelkezésére, hogy pótolja a mulasztást.

Ezen felül január 1-jén megváltoztak a nagycsaládos kedvezmény igénybevételének szabályai is, így már a háromgyermekes családok is élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy D2 díjkategóriába tartozó járművükre a jóval alacsonyabb árú D1 díjkategóriájú jogosultságot vásárolják meg.

Borítóképünkön egy autós e-matricát vásárol okostelefonnal az M85-ös gyorsforgalmi út Győrhöz közeli szakaszán 2018. január 2-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!