szükségállapot

2018.02.21. 08:11

Heves esőzést hozott Gita Új-Zélandra szerdán

A trópusi ciklon miatt keletkezett árvíz emberek ezreit zárta el a külvilágtól az ország nagyobbik szigetének északi részén fekvő, a turisták által kedvelt Golden Bayben.

Új-Zélandon az esőzések földcsuszamlásokat idéztek elő, utakat torlaszoltak el, mintegy hatezer ember van elzárva az ország többi részétől.

A hatóságok azt javasolták, hogy amíg tart az utak megtisztítása, addig hajóval juttassák el az élelmiszer-szállítmányokat a terület kikötőjébe.

Egy tanakai bevásárlóközpont vezetője a Golden Bay nevű rádióállomásnak elmondta, hogy hosszú sorok álltak üzleténél már a nyitás előtt. Délutánra a boltban elfogyott a tej, a kenyér és a vécépapír, csupán egyes konzervek és bébiétel maradt.

Annak ellenére, hogy Új-Zéland déli szigetére nagy mennyiségű csapadék hullott, a fővárost, Christchurch-öt elkerülte az árvíz.

Két tartományban szükségállapot van érvényben, miközben a katasztrófavédelem tisztviselői felmérik az utakban, valamint az infrastruktúrában keletkezett károkat.

Sarah Stuart-Black, a polgári védelem igazgatója azt mondta, hogy a nehezén túl vannak. Heves esőzés és szélviharok azonban egyes területeken még lehetnek – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!