a nemzet példaképei

2018.02.12. 11:13

Klinghammer István: a Corvin-lánc kitüntetettjeiben a teljesítmény a közös

Azokban, akik megkapják a Corvin-láncot, a teljesítmény, az életpálya a közös, szakmai teljesítményük és erkölcsi tartásuk egyaránt példaértékű – mondta a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője.

Budapest, 2014. január 16. Klinghammer István, az Emberi Erõforrások Minisztériumának felsõoktatásért felelõs államtitkára beszédet mond a 14. Educatio nemzetközi oktatási szakkiállításon a Papp László Budapest Sportarénában 2014. január 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Klinghammer Istvánt az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn adják át a Magyar Corvin-lánc kitüntetéseket.

Felidézte:

a kitüntetést 1930-ban alapította Klebelsberg Kunó miniszter javaslatára Horthy Miklós kormányzó, 1943-ig adták át tudósoknak, művészeknek, közéleti embereknek, akiket „példaként lehetett állítani a nemzet elé”.

Megjegyezte: a Corvin-láncot utolsóként, 1943-ban Lehár Ferenc zeneszerző kapta, de előtte a díjazottak között volt maga Klebelsberg, Korányi Sándor, a jeles orvos, valamint Dohnányi Ernő zeneszerző.

Úgy folytatta: az elismerést 1953-ban megszüntették. 1991-ben az Antall-kormány fel kívánta újítani, de – szavai szerint – „olyan sajtóvisszhangja volt, hogy ez horthysta kitüntetés, nem a kitüntetettek személyét nézték, hanem, hogy ki alapította”, ezért nem vágtak bele.

Közölte: a Corvin-láncot az első Fidesz-kormány alapította újra, Teller Ede fizikus volt az első, aki megkapta. A következő kormányok nem szüntették meg, de nem adták át az elismerést, 2012, a második Fidesz-kormány óta van újra – fűzte hozzá.

Klinghammer István elmondta: közben hét tagra apadt a Magyar Corvin-lánc Testület, holott tizenöt emberből állhatna; hétfőn heten kapják meg a kitüntetést. Úgy fogalmazott: a kitüntetettek a nemzetet, a közösséget szolgálják, a magyarság hírnevét gyarapítják nemzetközi szinten is.

Borítókép: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!