Hazatért falu

2018.02.18. 14:39

Kövér László: Soha ne feledjük az elcsatolt településeket!

A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Kövér László, az Országgyűlés elnöke az ünnepségen arra kért minden magyarországi települést, hogy soha ne feledjék a határon kívül maradt magyar településeket.

Somoskõújfalu, 2018. február 18. Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a hazatérés napja 94. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a somoskõújfalui Petõfi Sándor Mûvelõdési Ház és Könyvtárban 2018. február 18-án. A Nógrád megyei település a szomszédos Somoskõvel együtt csaknem négy évig volt része Csehszlovákiának, mígnem a határmegállapítási bizottság javaslata alapján 1924. február 15-én visszacsatolták Magyarországhoz. MTI Fotó: Komka Péter

A Nógrád megyei Somoskőújfalu Somoskővel együtt négy évig Csehszlovákia része volt a trianoni döntés után. Az Országgyűlés december 12-én a fideszes Balla Mihály és Becsó Zsolt képviselők kezdeményezésére a Hazatért falu (Pagi ad Patriam reversi) címet adományozta a két településnek. Kövér László a határozat egy-egy díszpéldányát adta át vasárnap Tóth Lászlónak, Somoskőújfalu és Fekete Zsoltnak, a Somoskőt is magában foglaló Salgótarján polgármesterének.

Kövér László megkoszorúzza a somoskőújfalui Hazatérés emlékművet
MTI Fotó: Komka Péter

Kövér László beszédében úgy fogalmazott: 1918, 1919 és 1920 három olyan esztendő, amelynek során a magyarság több mint ezeréves Kárpát-medencei története alatt a legnagyobb veszteségeket szenvedte el, és amelyek végén a korabeli nemzetközi politika országunkat a trianoni döntéssel életképtelenségre, nemzetünket pedig szétszakítottságra ítélte.

A magyar emberek egy évszázados áldozatos helytállásának és megfeszített munkájának köszönhetően azonban napjainkban államunk ismét életképes, nemzetünk lelkileg ismét összetartozik, az állampolgárság köteléke pedig közjogilag is ismét összekapcsolhatja a külhoni nemzetrészeinket Magyarországgal

- mondta. Kövér László emlékeztetett arra, hogy az első világháború győztesei Magyarországot területének 72, lakosságának 64 százalékától, 9643 településétől fosztották meg – tette hozzá.

A házelnök szerint mindez azért történhetett meg, mert olyanok vezették Magyarországot, „akik nem szolgálták, hanem kiszolgáltatták”, akik Tisza István miniszterelnök meggyilkolása után politikai hatalomhoz jutva megszüntették a magyarság politikai és fizikai önvédelmi képességét.

Kövér László arra is felhívta a figyelmet:

Olyan időket élünk, amelyben újfajta veszélyek leselkednek ránk.

Az a kérdés, meg tudjuk-e tartani közös szülőföldünket a magunkénak, „a világban szervezkedő és már akcióba lépett, felhatalmazás nélküli és arctalan, de óriási erőket koncentráló hatalmakkal, láthatatlan hálózatokkal szemben”. Meg tudjuk-e védeni anyagi és szellemi erőforrásainkat, földünket, vizünket, gyermekeinket, hitünket, hagyományainkat, vagy hagyjuk, hogy előbb megfosszanak bennünket önazonosságunktól, hogy aztán jogainkat, országainkat is elvehessék – vetette fel.

Az Országgyűlés elnöke arra hívott fel mindenkit, hogy

Magyarország sorsát soha többé ne bízzák olyan politikusokra, „akik önös érdekből vagy ideológiai rögeszméiktől vezettetve” kiszolgáltatják, védtelenné teszik országunkat a külvilággal szemben.

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője beszédében felidézte, hogy az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés Csehszlovákiának ítélte Somoskőújfalut, Somoskő várát és Somoskő községet. Krepuska Géza orvosprofesszor és Liptay B. Jenő, a Rimamurányi Vasmű Rt. akkori igazgatója határkiigazítási kérelmére, Auer Pál jogi szakértőként való közbenjárására, többéves tárgyalássorozat eredményeként a Népszövetségi Tanács 1924. február 15-i hatállyal csatolta vissza Magyarországhoz a községeket.

Tóth László (k) és Fekete Zsolt (j) polgármester kezet fog, miután átvették Kövér Lászlótól a Hazatért falu címről szóló országgyűlési határozat díszpéldányát
MTI Fotó: Komka Péter

A képviselő köszönetet mondott e hazafias tettet végrehajtóknak, a Somoskői Váralja és a Somosi Kultúráért Egyesületeknek mint az évforduló életben tartóinak és az Országgyűlésnek, amely címadományozással ismerte el a történelmi eseményt.

Tóth László, Somoskőújfalu polgármestere arról szólt a rendezvényen, hogy 1924. február 15-én a somoskői és somoskőújfalusi lakosok álmai, reményei valóra váltak, de ezernyi elcsatolt város és falu, milliónyi ember hiába remélt, nem élhette meg a hazatérés semmivel össze nem hasonlítható élményét.

Az ünnepség végén koszorút helyeztek el a Hazatérés emlékművénél Kövér László mellett a Krepuska és a Liptay családok tagjai, Balla Mihály és Becsó Zsolt képviselők, valamint Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester is.

Borítóképünkön Kövér László beszédet mond a hazatérés napja 94. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a somoskőújfalui Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban február 18-án.

MTI Fotó: Komka Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!