Jánoshalma

2018.02.23. 14:10

Elkapták a Szűzanya-szobrot rongáló férfit

A házkutatás során a festékszóró spray-t is megtalálták a 47 éves helyi férfi lakásán.

Pozsgai Ákos

Forrás: baon

A rendőrök két napon belül beazonosították és elfogták a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 47 éves helyi férfit. Vele szemben rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Jánoshalmi Rendőrőrs. A házkutatás során az egyenruhások a festékszóró spray-t is megtalálták és lefoglalták.

A gyanúsított kihallgatásán beismerte a bűncselekmény elkövetését. A férfi az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezik.

Mint arról korábban a baon beszámolt, egy ismeretlen tettes zöld festékkel összekente a külső felújítás alatt álló Szent Anna-­templom előterében lévő Fájdalmas Szűzanya-­szobor arcát.

A jánoshalmiakat nagyon felzaklatta az eset, amiről elsőként az egyik közösségi oldalon számolt be valaki, aki a megcsúfított Szűzanya-­szoborról képet is feltöltött. A köztudottan katolikus többségű városban még nem történt hasonló eset, Rab Lászlóné Aranka néni ezen a reggelen már másodszor tért be a templomba.

Nem szabad gyűlölettel gondolnunk arra, aki ezt tette, de jó lenne, ha magyarázatot adna a cselekedetére

– mondta lapunak az idős asszony, akitől megtudtuk azt is, hogy az 1920-es évek óta áll itt a templom előterében a fából készült szobor.

A szintén reggeli imára betérő Nagy Mária már nem ennyire megbocsátó, szerinte szigorúan meg kell büntetni azt, aki ezt tette.

Miféle hitetlen ember az, aki ilyet tesz, aki nem tiszteli mások vallását, aki meggyalázza egy közösség vallási jelképét?

– tette fel a kérdést.

A tettes a festékkel a faszobor arcát festette be zöldre, a szobor többi részét érintetlenül hagyta.

A rongálást több közéleti személyiség is elítélte, köztük Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, aki Jánoshalmán lakik, és a helyi katolikus közösség tagja. A politikus annak a reményének adott hangot, hogy a katolikus hívők lelkében okozott seb is idővel beforr.

Bíznak benne, hogy helyrehozható

„Megtettük a lépéseket az ismeretlen tettes elleni feljelentésre és a szobor restaurálására.” – tájékoztatott Menyhárt Sándor plébános. Bíznak abban, hogy helyrehozható lesz a megrongált szobor – közölte az eset kapcsán Menyhárt Sándor jánoshalmi plébános a közösségi oldalon, akit szerettünk volna megkérdezni, de szerdán személyes meghallgatáson volt Bábel Balázs kalocsa-­kecskeméti érseknél, így nem volt elérhető. Információink szerint mielőbb szeretné restauráltatni a jánoshalmi katolikus plébániahivatal a megrongált szobrot, a néhány kilométerre lévő Borotán van is egy faszobrász, aki vállalná a helyreállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!