Akadémiai elismerés

2018.05.08. 14:48

Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok

Átadták a külhoni magyar kutatók munkásságát elismerő Arany János-díjakat és Arany János-érmeket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. közgyűlésének keddi napján.

Kiemelkedő tudományos teljesítményéért kapott Arany János-díjat Krausz Ferenc Németországban dolgozó fizikus, az Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Kutatási területe az ultrarövid impulzusú lézerek fizikája és a nagy intenzitású fény-anyag kölcsönhatás.

A fiatal kutatóknak járó Arany János-díjat Öllerer Kinga erdélyi biológus kapta, akinek kutatási területe a vegetációökológia, a fáslegelők, a táj- és vegetációtörténet, az élőhely-térképezés, a hagyományos tájhasználati módszerek szerepe a biodiverzitás növelésében és megőrzésében, az ökológiai oktatás és tudománynépszerűsítés.

Krausz Ferenc fizikus.
Forrás: Wikimedia

Arany János-érmet vehetett át Biró Annamária erdélyi magyar irodalomtörténész, a magyar felvilágosodás és reformkor irodalma, a magyar művelődéstörténet és a művészetszociológia kutatója. Részesült az elismerésben kedden Zsiha Kálmán hajóépítési mérnök, a Zágrábi Egyetem professor emeritusa is.

Az Arany János-életműdíjat Szilágyi N. Sándor kolozsvári nyelvész, az MTA külső tagja hétfőn vehette át a közgyűlés ünnepi ülésén.

Az Arany János-érmet 2002-ben, az Arany János-díjat 2004-ben alapította az akadémia a nem Magyarországon dolgozó magyar tudósok, kutatók munkájának elismerésére. A díj odaítélésének kritériuma elsősorban a tudományos teljesítmény, az érem emellett a magyar közösségért végzett munkát is honorálja. A díjazottak száma az idei kitüntetettekkel együtt összesen 126-ra emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!