fullasztó a helyzet

2018.05.29. 12:45

Bozóttüzek szennyezik a levegőt Sydneyben, sokan rosszul lettek

Még a pekinginél is rosszabb a levegő.

Több tucatnyi, légzési panaszokban szenvedő embert láttak el mentősök az ausztráliai Sydneyben, ahol bozóttüzek keltette füst miatt a levegő minősége most rosszabb, mint a kínai főváros, Peking egyes részein – közölték kedden a hatóságok.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint 80 esetben riasztották őket,

több mint ötven embert kellett asztma és légzési nehézségek miatt ellátni Sydney különböző pontjain.

Új-Dél-Wales tűzoltósága arról számolt be, hogy Sydney környékén a hétvégén 70 helyen hajtottak végre irányított bozótégetést, hogy csökkentsék a nagyobb tüzek kialakulását. A füstveszély kedd délután az előre jelzett déli szelek és záporok érkeztével csökkenni fog. Egyes helyeken nyomokban még tapasztalható füst még az elkövetkező napokban – tette hozzá a hatóság.

A város levegőjének minősége rosszabbá vált, mint Pekingben. A világ egészére kiterjedő levegőminőségi index által gyűjtött adatok alapján az egészségügyi hatóságok figyelmeztették a légzési problémákkal küzdő embereket, továbbá az időseket és a fiatalokat, hogy maradjanak zárt helyen.

Új-Dél-Wales levegőtisztasági indexe azt mutatta, hogy Sydney északnyugati és délnyugati részében a káros finomszemcsés anyagok miatt veszélyes mértékű a levegő szennyezettsége. Az ausztrál környezetvédelmi hatóság szerint az ilyen, 2,5 mikrométernél kisebb veszélyes részecskék belélegzése miatt évente több mint 520 ember hal meg Sydneyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!