Csúcstalálkozó előtt

2018.06.04. 06:13

Leváltották Észak-Korea három legmagasabb rangú katonai tisztségviselőjét

A Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közötti találkozó előkészületeinek keretében mérsékeltebb tisztségviselőkkel cserélték le az ázsiai ország legfőbb katonai vezetőit, értesült a Yonhap dél-koreai hírügynökség, amit egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő is megerősített.

A hírügynökség úgy tudja, Pak Jong Szik helyett a mérsékeltebb No Kvang Csol vette át a védelmi minisztérium irányítását, Ri Mjong Szu vezérkari főnök tisztségét helyettese, Ri Jong Gil látja el, illetve a hadsereg politikai bizottságának vezetését Kim Jong Jak helyett Kim Szu Gil hadseregtábornok vette át.

Megfigyelők szerint az észak-koreai vezetés igyekszik mérsékelt irányvonalat képviselő embereket helyezni a katonai vezetés élére a Trump és Kim közötti szingapúri csúcstalálkozó előtt. Más vélemények szerint a korábbi katonai vezetőknek az amerikai közeledés, illetve a nukleáris leszerelés ellenzése lett a vesztük, de az is lehet, hogy csak „vérfrissítés” történt.

A amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó létrejötte korábban kétségessé vált, mert Trump Phenjan szerinte ellenséges megnyilvánulásai miatt lefújta a történelmi csúcsot. Egy héttel később azonban az amerikai államfő az Ovális irodában fogadta Kim Jong Csolt, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnökét, aki Kim Dzsong Un meglehetősen nagy méretű levelét hozta az amerikai elnöknek. Trump a Kim Dzsong Un „jobbkezeként” számon tartott politikussal folytatott egyórás megbeszélés után közölte, a június 12-re kiírt szingapúri csúcsot a korábban megbeszélteknek megfelelően mégis megtartják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!