Merész kijelentések?

2018.08.02. 16:05

Ukrajnában bekérették a magyar ügyvivőt Tusnádfürdő miatt

A magyar reagálás szerint Ukrajna saját hibái miatt nem tud közeledni az Európai Unióhoz és a NATO-hoz.

Ukrajna saját hibái miatt nem tud közeledni az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, ehhez Magyarországnak semmi köze – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Menczer Tamás ezzel arra reagált, hogy Orbán Viktor kormányfőnek Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban mondott „barátságtalan” kijelentései miatti bekérették az ukrán külügyminisztériumba Pap László Csaba rendkívüli követet, magyar ügyvivőt.

Az államtitkár közölte: a magyar miniszterelnök a valóságról beszélt Tusnádfürdőn, emiatt Ukrajna nem tehet szemrehányást Magyarországnak.

Nem Magyarország tett barátságtalan lépéseket Ukrajnával szemben, hanem fordítva. Nem Magyarországon, hanem Ukrajnában döntöttek olyan oktatási törvényről, amely ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatását. Ukrajnában veszélyben vannak a kisebbségek már meglévő, szerzett jogai, ez azt jelenti, hogy Ukrajna szembemegy a nemzetközi kötelezettségvállalásaival, az EU-Ukrajna társulási megállapodással és a NATO-felkészülési tervvel – tette hozzá.

Menczer Tamás megjegyezte: a magyar kisebbség elleni nyílt támadás ellenére Magyarország továbbra is korrekt Ukrajnával szemben, a közelmúltban adományozott több tonna klórt Kárpátalja megyének azért, hogy az ivóvízellátás továbbra is biztosított legyen.

„Elvárjuk, hogy Ukrajna a nemzeti kisebbségektől elvett jogokat adja vissza, a jogfosztott állapotot szüntesse meg” – jelentette ki az államtitkár.

A magyar rendkívüli követ bekéretésével az ukránok közleménye szerint az ukrán fél határozottan tiltakozott a „hivatalos Budapest” által Ukrajnával kapcsolatban tett barátságtalan lépések miatt. Mint megjegyezték,

a magyar félnek fel kell hagynia ezekkel a cselekedetekkel, mert azok kedvezőtlenül hatnak a kétoldalú viszonyra.

Felidézték, hogy Orbán Viktor július 28-án a romániai Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában úgy vélekedett, nem reális, hogy Ukrajna az Európai Unió és a NATO tagja legyen.

Az ukrán külügyminisztérium véleménye szerint a magyar kormányfő kijelentése nincs összhangban az Európai Unió politikájával, és arról tanúskodik, hogy Magyarország a konfrontáció útját választja az együttműködés helyett, és közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe.

Az ukrán fél a magyar diplomatának egyúttal tiltakozó jegyzéket adott át, amelyben hivatalos magyarázatot követelt a magyar kormánynak azzal a döntésével kapcsolatban, hogy Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost nevezett ki, akinek illetékességi körébe vonta Ukrajna szuverén területének egy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!