Illegális bevándorlás

2018.09.25. 19:18

Máltán szállnak partra az Aquariuson utazó migránsok

Az Aquarius mentőhajó fedélzetén tartózkodó migránsokat a kikötés után azonnal négy országba szállítják.

„Az Aquarius fedélzetén tartózkodó, a Földközi-tengerből kimentett 58 bevándorlót a nemzetközi vizeken egy máltai hajó felveszi és Máltára szállítja őket” – írta Joseph Muscat miniszterelnök a máltai kormány Twitter-oldalán.

Előzőleg a portugál kormány bejelentette, hogy tíz embert befogad az Aquariuson utazó bevándorlók közül, miután a francia kormány közölte, hogy nem engedi kikötni a hajót Marseille-ben.

A tíz ember befogadására vonatkozó döntést Franciaországgal és Spanyolországgal való szolidaritásból és egyeztetés után hozták meg – hangsúlyozta kedden kiadott közleményében a portugál belügyminisztérium, amely arra nem tért ki, hogy a bevándorlók hol léphetnek partra.

Spanyolország 15 bevándorlót fogad be – jelentette az Europa Press független spanyol hírügynökség.

Egy francia kormányilletékes szerint Franciaország 18, Németország pedig 15 bevándorlót fogad.

Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén, amely illegálisan Európába tartó hajótörött bevándorlóknak nyújt segítséget – közölte a hajót bérlő SOS Méditerranée segélyszervezet.

A hajó, amelytől a panamai hajózási hatóság hétfőn visszavonta a regisztrációt, Marseille felé vette az irányt abban bízva, hogy a francia hatóságok kivételesen engedélyezik az 58 bevándorló partra szállását. A segélyszervezet szerint a „kimerült” és „lelki összeomlástól” szenvedő hajótöröttek között 17 nő és 18 kiskorú van.

A francia kormány azonban kedden azt sejtette, azt szeretné, ha a hajó a dél-franciaországi kikötőváros helyett Máltán kötne ki. „Világos, hogy a hajó nem tölthet négy-öt napot a tengeren. (...) Ki kell kötnie, és ma Máltához van a legközelebb” – közölte az Élysée-palota egyik nevének elhallgatását kérő vezetője, aki európai megoldást szorgalmazott.

A portugál belügyminisztérium közölte, hogy továbbra is „az egységes, stabil és állandó európai megoldás” pártján áll a „bevándorlás jelentette kihívás” kérdésében, de úgy döntött, hogy „humanitárius okokból” fogadja a menekülteket.

Az Aquarius júniusban szintén diplomáciai válságot váltott ki, amikor 630, a líbiai partok mentén a tengerből kimentett bevándorlóval a fedélzetén Olaszország és Málta megtagadta tőle a kikötést, utasai végül a spanyolországi Valenciában szállhattak partra.

Az SOS Méditerranée szerint a Földközi-tenger középső részén vezető útvonal a legveszélyesebb, az év eleje óta több mint 1250-en fulladtak itt a tengerbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!