rengeteg áldozat

2018.10.31. 13:59

Hatalmas tömegsírt találtak Rakkában

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egykori szíriai „fellegvárában” több mint 1500 civil holttestére bukkantak.

Az al-Vatan szíriai kormánypárti napilap egészségügyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy azokat az embereket temették a tömegsírba, akik az Egyesült Államok vezette nyugati terrorellenes koalíciónak a város visszafoglalása keretében végrehajtott bombázásaiban haltak meg.

Az al-Vatan hozzátette: mindeddig nagyjából 4 ezer civil földi maradványait találták meg tömegsírokban, és ez a szám minden nap emelkedik, ahogy újabb és újabb holtestekre lelnek.

A napilap szerint a koalíciós légicsapások Rakka 85 százalékát elpusztították.

A terrorellenes katonai szövetség által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet valamivel több mint egy évvel ezelőtt, október 17-én jelentette be az IÁ fellegvárának felszabadítását.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, hogy Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nyebenzja már tavaly azt hangoztatta: az Egyesült Államok és szövetségeseik megpróbálják „elrejteni” a város felszabadítását célzó hadműveletük „súlyos következményeit”. Damaszkusz a maga részéről levelet küldött az ENSZ-nek, hangsúlyozván, hogy az amerikai vezetésű koalíció véres offenzívájában több ezer rakkai lakos halt meg, „magát a várost pedig eltörölték a föld színéről”.

Damaszkuszról és legfőbb szövetségeséről, Moszkváról Nyugaton ugyanakkor úgy tartják, hogy szíriai hadműveleteikben megkülönböztetés nélkül támadnak civileket, és több ezer polgári lakos haláláért felelősek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!