tudatos volt

2018.11.29. 18:47

Áthaladt két amerikai hadihajó a Tajvani-szoroson, Kína provokációnak tartja

Áthaladt két amerikai hadihajó a Kínát Tajvan szigetétől elválasztó Tajvani-szoroson, ami tovább fokozhatja a kínai-amerikai viszony feszültségét.

Az amerikai haditengerészet csendes-óceáni flottája közölte: a nemzetközi vizeken történt áthaladás azt mutatja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térség iránt. Hozzátette: a nemzetközi jognak megfelelően folytatni fogja a szabad hajózásra vonatkozó tevékenységét.

Peking nemtetszésének adott hangot, óvatosságra intette és együttműködésre sürgette Washingtont.

„Kínát tájékoztatták, és teljes mértékben tisztában volt az Egyesült Államok e cselekedetével. Arra kérjük az Egyesült Államokat: kezelje óvatosan a Tajvannal kapcsolatos ügyeket, elkerülve, hogy ártson a békének és a stabilitásnak a Tajvani-szoroson keresztül, éppúgy, mint a kínai-amerikai kapcsolatoknak” – mondta Zsen Kuo-csiang kínai védelmi szóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Zsen ezenkívül azt kérte Washingtontól, hogy működjön együtt Kínával annak érdekében, hogy „a katonai együttműködés a kapcsolatokat stabilizáló tényező legyen”, valamint emlékeztette az Egyesült Államokat arra, hogy Kína változatlanul fenntartja hajlandóságát és eltökéltségét, hogy megvédje szuverenitását és területi integritását, beleértve Tajvant.

Július óta ez már a harmadik alkalom volt, hogy amerikai hadihajók haladtak át a Tajvani-szoroson. Kína a Dél-kínai-tenger szinte egészét sajátjának tekinti, míg az Egyesült Államok a hajózás szabadságát hirdetve rendszeresen megjelenik a térségben, ami feszültséget okoz a két ország viszonyrendszerében. Peking provokációnak tartja az amerikai behajózást a szorosba.

Washington 1979-ben szakította meg kapcsolatát Tajvannal, hogy elismerje Pekinget, de továbbra is a sziget szövetségese és első számú fegyverszállítója.

Tajvan és az Egyesült Államok között a kapcsolat 1979 óta meglehetősen diszkrét formát ölt, hogy ne ingereljék vele Kínát, amely országa szerves részének tekinti a szigetet.

Donald Trump elnökségével azonban meglehetősen feszültté vált a viszony Washington és Peking között, kifejezetten azután, hogy a Trump-kormányzat 250 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki vámtarifákat. Peking válaszlépésként 110 milliárd dollár értékű amerikai termékre vetett ki vámot.

Az amerikai hadihajók napokkal azelőtt haladtak át a kényes témát képező Tajvani-szoroson, hogy a hétvégi argentínai G20-csúcson a tervek szerint kétoldalú találkozót tart Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!