mexikói-amerikai határ

2018.11.20. 10:06

Több mint 500 bűnöző lehet a migránskaraván tagjai között

A belbiztonsági szakemberek szerint jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik Tijuanában, amely a kaliforniai San Diegóval szemben, a mexikói oldalon fekszik.

Több mint 500 bűnöző van a közép-amerikai migránskaraván mexikói-amerikai határhoz közelítő csoportjaiban – idézett amerikai belbiztonsági minisztériumi tisztségviselőket hétfőn a Fox televízió.

Az információkat a belbiztonsági tárca tisztségviselői egy telefonos konferencián közölték újságírókkal. Mint elmondták: „a karaván tagjainak többsége nem nő és gyermek, hanem egyedülálló fiatal férfi”.

A nőket és a gyermekeket előre küldték, hogy elsőként ők jelenjenek meg az amerikai határnál, rokonszenvet ébresztve mind a mexikóiakban, mind az amerikaiakban – állították.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riportot közölt a tijuanai helyzetről. A mexikói város utcáin a helybéliek felvonulással tiltakoztak a migránsok ellen. A tüntetők Donald Trump amerikai elnök jelszavát – Amerika az első! – kölcsönözve azt skandálták: „Mexikó az első!” Az NPR riportere által megszólaltatott tijuanaiak egyike azt mondta: „azt akarjuk, hogy a karaván menjen el innen, ezek lerohannak bennünket”. A migránsokat elutasítók táblákat tartottak a magasba, rajtuk a felirattal: Nem az illegálisokra!, Nem az invázióra!, Mentsük meg Tijuanát! és Mexikó az első!.

A migránsok valószínűleg sokáig maradnak Tijuanában. Az Egyesült Államok területére illegálisan nem léphetnek be, menedékkérelmük elbírálása azonban hónapokig eltarthat, kivált most, hogy az amerikai kormányzat november elején lépéseket tett, hogy megnehezítse a menedékkérők bejutását.

A Fox televízió idézte Juan Manuel Gastélum tijuanai polgármestert, aki „trógereknek” nevezte a migránskaraván tagjait, és hétfőn azt mondta: a városvezetés azzal számol, hogy a migránsok még legalább hat hónapig Tijuanában lesznek.

Hétfőn Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter utasítására tovább szigorították a határok védelmét. Az amerikai-mexikói határ kaliforniai szakaszán újabb szögesdrótos kerítéseket húztak fel. Lezárták az egyik forgalmas határátkelőhelyet is, San Ysidro városkánál, ahol szintén több sorban szögesdrótos kerítést állítottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!