További fejlesztések

2019.02.24. 09:28

Nemzetközi versenyképességét növelné a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Többek között a kutatási tevékenység megújításán dolgozik az intézmény rektori tisztségét tavaly szeptember óta betöltő Koltay András.

Budapest, 2018. május 12. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) végzõs hallgatói a Ludovika Fesztiválon, a honvédtisztavatást megelõzõ, úgynevezett száznapos ünnepség egyik központi programján az egyetem épülete elõtti Ludovika téren 2018. május 12-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

A rektor az MTI-nek adott interjújában elmondta: a Tisza István-program elindításával – amely a minőséget és a nemzetközi versenyképességet helyezi a középpontba -fejlődésének új szakaszába lépett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Folytatódik a Ludovika Campus fejlesztése is további építkezésekkel, és azzal a céllal, hogy

az NKE ne csak egyetemi képzőhely legyen, hanem kulturális centrummá is válhasson.

A rektor hangsúlyozta: erős alapokkal rendelkező intézmény élére került fél évvel ezelőtt. Az azóta elvégzett munkáról szólva kiemelte: megújult a szervezeti struktúra, új vezetők is érkeztek, szakmai koncepciók formálódtak, átalakult a finanszírozás. A rektor szerint a magyar állami felsőoktatási intézmények sorában a hét éve működő egyetem pozíciója jó, mostantól azon kell dolgozniuk, hogy az NKE neve minden tekintetben „egyet jelentsen a minőséggel”. Ezért hirdették meg a további tudományos előrelépést célzó Tisza István-programot is.

Koltay András rektor beszédet mond a Kossuth Lajos-szoborcsoport avatásán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusán 2018. szeptember 19-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI Fotó

A digitalizáció is fontos fejlesztési irány, a tanulástól a könyvtárig okosszolgáltatások teszik igazi 21. századi egyetemmé az intézményt.

Koltay András kifejtette: jelentősen bővül az egyetem kutatási tevékenysége. Februártól megkezdte működését az Eötvös József Kutatóközpont, amely jelenleg hat, az év második felétől kilenc kutatóintézettel működik majd. A kutatóintézetek az egyetem képzési portfóliójába illeszkedő olyan stratégiai jellegű kutatásokat végeznek, amelyek hozzájárulnak az NKE nemzetközi versenyképességének növeléséhez. A rektor az új intézetvezetők között említette Hatos Pált (Közép-Európa Kutatóintézet) és Hörcher Ferencet (Politika- és Államelméleti Kutatóintézet).

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az egykori Ludovika épülete, előtte az intézmény végzős hallgatói a Ludovika Fesztivál, a honvédtisztavatást megelőző úgynevezett száznapos ünnepség egyik központi programján 2018. május 12-én
Fotó: Mohai Balázs / MTI Fotó

Szintén februárban hozták létre a Stratégiai Tanulmányok Intézetét. Vezetője Prőhle Gergely, aki a közigazgatásban és a diplomáciában szerzett tapasztalatait, nemzetközi kapcsolatrendszerét fordíthatja az NKE javára. A Stratégiai Tanulmányok Intézetének tiszteletbeli elnöke Martonyi János volt külügyminiszter.

Ebben az intézetben – mint a rektor elmondta – két irányba kezdték el az építkezést. Egyrészt 2020 szeptemberétől indítanak egy új, kis hallgatói létszámú mesterképzést, amelynek célja az állami vezetők utánpótlásának biztosítása, és az államtudományi területen az ország legtekintélyesebb oktatóit hívja az NKE-re. Másrészt létrehozzák a Diplomáciai Akadémiát, amely a magyar diplomácia utánpótlásának és vezetői továbbképzésének lesz a bázisa.

Az NKE rektora szerint nem volt szerencsés, hogy az Eötvös József Kutatóközpontot létrehozó szenátusi határozat – amelyet tavaly novemberben hoztak – éppen február elsején lépett hatályba. Így eshetett időben egybe a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) finanszírozásáról, illetve az akadémiai kutatóintézetek jövőjéről kibontakozott vitával, ez pedig azt a látszatot kelthette, hogy az NKE-n azért hozták létre az új kutatóközpontot, hogy befogadja az Akadémiáról leváló kutatóintézeteteket. Mindez csupán időbeli egybeesés – hangsúlyozta a rektor, kiemelve: az NKE nem érintett az MTA átalakításában, „az egyetem a saját útját járja”.

Konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dísztermében
Fotó: Mónus Márton / MTI Fotó

Koltay András kiemelte továbbá, hogy

olyan infrastruktúrával rendelkeznek a Ludovika Campuson, amely Budapesten, sőt országos szinten is egyedülálló, és amellett, hogy a terület fontos történelmi emlékhely, mindenben megfelel a 21. század egyetemi igényeinek is.

Céljuk, hogy a campuson olyan kulturális teret hozzanak létre, amely nem kizárólag az egyetemi polgároknak, hanem a budapestieknek is kedvelt közösségi helye, szellemi központja lesz. A hallgatók a campuson egy helyen megtalálják az egyetemi képzést, a kulturális eseményeket, a sportot, a szórakozást és a kollégiumi elhelyezést is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy úti kollégiuma a Ludovika Campus területén
Fotó: Jászai Csaba / MTVA

A rektor kitért arra is: az egyetemet gyakran kormányközeli egyetemként említik. Ezzel kapcsolatban kiemelte: az NKE speciális feladatokat lát el az államszervezet kiszolgálásában, például a rendőrtisztképzéssel, a honvédtisztképzéssel vagy a közigazgatásban dolgozók képzésével, és más egyetemen nincsenek ilyen képzések.

„Az állam működése szempontjából ezek kiemelkedően fontos területek, az államszervezet hatékony működése pedig minden állampolgár érdeke és a mindenkori kormány felelőssége”

- mondta Koltay András. Hozzátette: ebben az értelemben az NKE nem is lehet más, mint megkülönböztetett fontosságú intézmény, hangsúlyozva, „az államot, annak polgárait szolgáljuk, és nem a politikát”.

Borítókép: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) végzős hallgatói a Ludovika Fesztiválon, a honvédtisztavatást megelőző úgynevezett száznapos ünnepség egyik központi programján az egyetem épülete előtti Ludovika téren 2018. május 12-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!