konferencia

2019.04.25. 18:00

Soltész Miklós: össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

A várnai csata szimbóluma Bulgária és Magyarország évszázados kapcsolatának.

Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575. évfordulója alkalmából rendezett konferencia után tartott sajtótájékoztatón az Országházban csütörtökön.

Soltész Miklós szerint

ha nem figyelünk oda a Balkánon élő nemzetekre mint „szövetségesekre és teljes jogú partnerekre”, abból ismét nagyon baj lehet abban a térségben, ahol mi lakunk, és ezt Nyugat-Európa még nem ismerte fel.

Az államtitkár hozzátette: a törekvés, amely „nemzeteink nemzetként való megmaradását és keresztény hagyományainak megőrzését szolgálja”, egyben „üzenet Nyugat-Európa vezetőinek, akik nem ismerik fel, hogy nem egyesült Európát kel építeni, hanem a nemzetekből álló, a kereszténységet megtartó Európát kell erősíteni”.

Soltész Miklós kitért arra is:

a kormány egyrészt segíti a Magyarországon élő bolgár közösséget, hogy meg tuják őrizni nyelvüket és hagyományaikat, másrészt támogatja a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházat is, hiszen a bolgár keresztényeket ugyanazok a jogok és lehetőségek illetik meg, mint a többi magyarországi történelmi egyházat.

Megjegyezte: a kormány támogatja a budapesti bolgár templom és a bolgár ortodox parókia, valamint a bolgár közösségi ház felújítását.

Marijana Nikolova, Bulgária miniszterelnök-helyettese kiemelte: a konferencia kifejezi, hogy Bulgária és Magyarország „igyekszik megőrizni a kulturális identitását és hagyományait”.

A politikus megköszönte a magyar kormánynak, hogy mindent megtesz azért, hogy az itt élő bolgárok megőrizhessék identitásukat és ápolhassák nyelvüket.

Felidézte:

a várnai csata szimbóluma Bulgária és Magyarország évszázados kapcsolatának.

A későbbiekben a népek harcaként emlegetett csata az utolsó próbálkozás volt, hogy a Balkán-félszigeten megállítsák az oszmán birodalom terjeszkedését.

Jelképes, ahogy Magyarország, Bulgária, Erdély, Csehország, Havasföld, Bosznia és Lengyelország összefogtak, hogy közösen megvédjék a keresztény értékeket és a szabadságukat

- tette hozzá Marijana Nikolova.

1444-ben a török terjeszkedés ellen nemzetközi szövetség jött létre, amely céljául a Balkán-félsziget felszabadítását tűzte ki. November 10-én a Fekete-tenger parti Várnánál a mintegy háromszoros túlerőben lévő török sereg megsemmisítő győzelmet aratott a visszavonulás lehetőségétől elzárt keresztény had felett.

A csatában életét vesztette a 20 éves Ulászló király, a pápai legátus és számos magyar zászlósúr, Hunyadi pedig menekülésre kényszerült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!