alapvető infrastruktúra

2019.05.21. 13:16

Újraindult a Tripoli vízellátásáért is felelős szivattyúállomás

A Nagy Mesterséges Folyó elnevezésű vízvezeték-hálózatért felelős vállalat a nap folyamán megerősítette, hogy Tripoli és néhány más, környező város, egyebek mellett Garján vízellátása újra biztosított.

Újraindult kedden az a líbiai szivattyúállomás, amely a többi közt Tripoli vízellátásáért is felelős – közölte a vízvezeték hálózatot üzemeltető cég, hozzátéve, hogy humanitárius katasztrófát akadályoztak meg.

Maria Ribeiro, az ENSZ líbiai küldöttjének helyettese hétfői közleményében aggodalmát fejezte ki a tripoli lakosság miatt, amelynek a néhány hete fellángolt harcok miatt így is sok nehézséggel kell megküzdenie. „A lakosság számára alapvető infrastruktúrát érintő támadásokat akár háborús bűncselekménynek is lehet tekinteni” – hangsúlyozta Ribeiro.

A fővárostól mintegy 400 kilométerre fekvő Suvejrif térségben lévő szivattyúállomást szombaton állították le fegyveresek. A tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert líbiai kormány az ország keleti felét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatait vádolta a szabotázzsal.

Haftar „Líbiai Nemzeti Hadserege” tagadta a vádakat, egyik parancsnokuk pedig kedden bejelentette, hogy biztonsági erőket küldtek az állomásra a működés biztosításának érdekében.

Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait az egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen. Az offenzíva a főváros déli részén akadt el, ahol a Fájez esz-Szarrádzs vezette kormányhoz hű milíciák felvették a harcot Haftar csapataival, és az összecsapások azóta is változó intenzitással folynak a környéken.

A környéken dúló harcok során már csaknem ötszázan vesztették életüket, és körülbelül 75 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból. A milíciák megtámadtak egy menekültközpontot is. Az összecsapások miatt több iskola bezárt, és nem ritkák az áramkimaradások sem.

A Nagy Mesterséges Folyó elnevezésű vízvezeték-hálózat, amely Líbia legnagyobb mérnöki teljesítményének számít, és még Moammer Kadhafi diktátor idején építették meg, az északi száraz területek – a többi közt Tripoli – felé szállítja a dél-líbiai oázisok vizeit. Az üzemeltető cég a közleményében leszögezte, hogy a hálózat a rivális frakciók egyikéhez sem tartozik, a harcoló feleket pedig felszólította a líbiai lakosság vízellátásának biztosítására.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!