népszerű támogatás

2019.07.29. 12:39

Több tízezer orvosi eszközt kapnak a kistelepülések

Csaknem ezer EKG-készüléket és több mint háromszáz defibrillátort vásárolhatnak egyebek mellett a kistelepülési önkormányzatok, önkormányzati társulások a Magyar falu program orvosieszköz-beszerzésre kiírt pályázatán – közölte Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Fotós: Rosta Tibor

Fotós: Rosta Tibor

A Magyar Nemzet hétfői száma ismerteti, hogy a pályázaton, amelyen ötmillió forintig lehetett támogatáshoz jutni, csaknem minden jelentkező nyert, a rendelkezésre álló keret szinte teljesen elégnek bizonyult.

Az orvosi eszközök beszerzésére kiírt pályázaton

a legtöbben bútorzat vásárlására nyertek támogatást,

az önkormányzatok, illetve önkormányzati társulások összesen 3818 bútort szerezhetnek be több mint 253 millió forint értékben. Emellett, szorosan az orvosi ellátáshoz kapcsolódva, további 1161 bútorzat, így például többek között műszer- és kötszerszekrény, vizsgálóasztal, műszerasztal vagy mérlegasztal beszerzésére több mint 87 millió forintot ítéltek oda a pályázóknak – emelte ki a kormánybiztos.

Az összesítésből kiderült:

népszerű volt a hordozható EKG-készülék is,

amelyből csaknem ezret szerezhetnek be a nyertes pályázók 135 millió forint értékben. Emellett az önkormányzatok és önkormányzati társulások több száz fogászati tükröt, fonendoszkópot, lélegeztetőballont, személymérleget, vérnyomásmérőt vagy éppen vesetálat vásárolhatnak a támogatásból. Az elnyert összegeket figyelembe véve jelentős támogatást, összesen 181,5 millió forintot ítéltek oda defibrillátorok beszerzésére, míg a pályázók 157 millió forintból 911 számítógépet vehetnek nyomtatóval és internet-hozzáféréssel.

Még az orvosieszköz-beszerzésnél is népszerűbb volt a rendelők felújítására és építésre kiírt pályázat, amelynek köszönhetően az ötezer fő alatti településeken 186 ingatlan épülhet vagy újulhat meg,

összesen négymilliárd forintból. A jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz, éppen ezért Gyopáros Alpár ígéretet tett arra, hogy

jövőre újra kiírják ezt a programot.

Ami az idei pályázatot illeti, az elnyert támogatásoknak köszönhetően csaknem 1,4 milliárd forintból 81 olyan rendelő újulhat meg, ahol kizárólag háziorvosi ellátás működik.

Gyopáros Alpár jelezte: hamarosan újabb felhívásokat tesznek közzé. A politikus kiemelte, a program indulásakor tettek egy ígéretet, hogy gyors lesz a pályázatok lebonyolítása és a nyertesek hamar forráshoz jutnak, hiszen az építőipari árak folyamatosan emelkednek.

Elmondta, a vállalást, miszerint a beadási határidőtől számítva 60 napon belül eredményt hirdetnek, eddig tudták tartani.

Borítókép: a kiskunfélegyházi egészségügyi központ váróterme

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!