Szíria - Rakka

2019.07.03. 17:52

Újabb tömegsírt találtak az Iszlám Állam egykori fellegvára mellett

Legalább 190 holttestet rejtő tömegsírt találtak az észak-szíriai Rakka mellett, amely város egykor az Iszlám Állam terrorszervezet fellegvára volt a polgárháború dúlta országban.

A városi tanács egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerdán a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy több tucat férfi földi maradványait hantolták ki. A halottakon narancssárga öltözék volt, ami arra utal, hogy az embereket a szélsőségesek kivégzésszerűen gyilkolták meg. A tömegsírban nők holttesteit is megtalálták. Őket feltehetőleg halálra kövezték az Iszlám Állam hívei.

Az illetékes szerint a holttestekre még a múlt hónapban bukkantak rá. Mint mondta, ez a sírhant mindössze egy az úgynevezett Elővéd tábor (Vanguard Camp) környékén található többi közül. Hozzáfűzte: a térségben eddig összesen több mint 3500 holttestet találtak az elmúlt hónapokban.

Az Elővéd tábor öt kilométerre található délnyugatra Rakkától. Az Iszlám Állam ezen a helyen képezte ki harcra a gyermekeket.

2017 októberében az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció által támogatott, kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elfoglalták Rakkát a szélsőségesektől. A kurd csapatok meghatározó szerepet játszottak abban, hogy az iszlamisták katonai vereséget szenvedtek Szíriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!