éghajlatváltozás

2019.08.20. 20:35

Hatmillió maláriás megbetegedés volt idén Burundiban

A jelentés szerint a kór terjedése májusban érte el tetőpontját.

Közel hatmillió maláriás megbetegedést jelentettek idén Burundiból – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A jelentés szerint a kór terjedése májusban érte el tetőpontját. Januártól júliusig 5 732 282 megbetegedés és 1855 haláleset történt.

Thaddee Ndikumana egészségügyi miniszter ugyanakkor tagadta, hogy járvány lenne az országban.

„2017-ben maláriajárványt jelentettünk, akkor hat hónap alatt több mint 4,9 millió megbetegedés volt, és 4500-an haltak bele a betegségbe” – közölte a miniszter.

A miniszter szerint január és június között 1400 haláleset történt. Ndikumana azt mondta, hogy a kormány számos erőfeszítést tett a betegség terjedésének megakadályozására, például rovarirtóval kezelt moszkitóhálókat juttattak a lakosságnak.

A miniszter szerint a megbetegedések számának az utóbbi néhány hónapban tapasztalt emelkedése az általános éghajlatváltozásnak tudható be, hosszabb lett az esős évszak, magasabb a hőmérséklet a szokásosnál és a rizstermesztés bővülése is hozzájárult a moszkitók számának növekedéséhez.

A sűrűn lakott, kis kelet-afrikai országban régóta politikai bizonytalanság van, különösen amióta Pierre Nkurunziza elnököt 2015-ben harmadik ciklusára is megválasztották.

Az ENSZ burundi helyzettel foglalkozó vizsgálóbizottsága (UNCI) által az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának adott jelentés szerint 2018-ban súlyosan megsértették az emberi jogokat Burundiban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!