szélsőségek

2019.08.01. 15:31

Szardínián a hőség, Észak-Olaszországban a viharok tombolnak

Negyven fokos hőséget mérnek Szardínia nyugati partvidékén, miközben az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartományban az érkező erős viharok miatt riasztást rendeltek el csütörtöktől. Az Adria-tengerparti strandok közül néhányon fürdési tilalmat rendeltek el kólibaktérium fertőzés miatt.

A legnagyobb forróság jelenleg Szardínián van: a sziget nyugati partján található Oristano térségében negyven fokot, pedig ez az ottani nyitott tengerszakaszon ritkaságnak számít. Szardínián szombatig tart a hőség, amelyet gyakori bozóttüzek kísérnek.

A korábban kánikulától szenvedő észak-olaszországi tartományokban visszatértek a nyári viharok és esőzések. Az északkeleti Veneto után csütörtöktől Emilia-Romagnában várnak hirtelen jégesőket. A riasztás péntek éjfélig érvényes.

A Coldiretti olasz termelői szövetség bejelentése szerint augusztus elsejétől megkezdődött a paradicsomszedés idénye. Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem a dél-olaszországi, hanem az északi paradicsomültetvényeken kezdődik a szedés, mivel itt a rendkívüli meleg és bőséges csapadék miatt a paradicsom korábban érett be. A világban – Kalifornia mögött – a második legnagyobb paradicsomtermelőnek számító Olaszországban a becslések szerint idén 4,7 millió tonnát gyűjtenek be.

Szintén a Coldiretti adatai szerint a nyár kezdetétől naponta 11 vihar sújtotta Olaszországot, 75 százalékkal több a tavalyi nyár ugyanezen időszakához képest. Ez jelentős károkat okozott Veneto tartományban a zöldséget termesztő melegházakban, Lombardiában pedig az állattenyésztésben.

Az olasz közegészségügyi hatóságok csütörtökig 23 strandon rendeltek el fürdési tilalmat az adriai-parti Rimini, Riccione, Cattolica térségében. A tengervízben ugyanis kólibaktériumot (escherichia coli) találtak. A feltételezések szerint a baktériumot a heves esőzések miatt a tengerbe ömlött szennyvíz sodorta magával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!