elhagyta az országot

2019.11.30. 10:26

Kiutasították az uniós nagykövetet Beninből

Kiutasították az Európai Unió nagykövetét Beninből, mert a cotonoui kormány szerint felforgató tevékenységekben vett részt.

Oliver Nette a benini vezetés felszólításának eleget téve péntek este elhagyta az országot egy Cotonouból Brüsszelbe induló repülővel – közölte az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója.

Egy névtelenséget kérő, magas rangú benini diplomata szerdán azt vetette Nette szemére, hogy ismételten kormányellenes tüntetésekre szólította fel a lakosságot.

Az egykori francia gyarmat eddig Nyugat-Afrika legstabilabb demokráciájának számított. Mióta azonban az áprilisi parlamenti választásokat követően kormányellenes tüntetéshullám bontakozott ki, az ország mély belpolitikai válságba került. Szakértők felhívták a figyelmet arra a veszélyre, hogy a nyugat-afrikai állam a 2016 óta hatalmon lévő Patrice Talon elnök alatt autoriter rezsimmé alakulhat.

Az EU Benin egyik legfontosabb pénzügyi támogatója. Az unió több száz millió euró segítséget nyújtott a nyugat-afrikai országnak a felelősségteljes kormányzat kiépítéséhez, illetve a mezőgazdaság és az elektromos hálózat fejlesztésére. Benin gazdasága ugyanakkor gyengélkedik, amióta a szomszédos Nigéria a csempészek elleni harcra hivatkozva felfüggesztett minden export-import tevékenységet vele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!