dzsihadisták

2019.11.02. 07:44

Maliban több mint 50 katona meghalt az iszlám szélsőségesek támadásában

A pénteki akció elkövetését egyelőre egy szervezet sem vállalta magára.

Maliban ötvenhárom katona és egy civil meghalt pénteken, amikor iszlám szélsőségesek támadást intéztek a Nigerrel határos területen egy katonai őrhely ellen – közölte a helyi tájékoztatási miniszter.

Yaya Sangaré Twitter-oldalán számolt be az ország nyugati részén lévő Asongo településnél történtekről. Tíz katona megmenekült, az anyagi kár jelentős.

Ez a helyi hadseregnek az iszlamisták által okozott eddigi legnagyobb mértékű veszteség. Egy hónap ezelőtt a Boulkessy és Mondoro településen lévő őrhelyek ellen intézett támadásokban negyven kormánykatona halt meg.

A pénteki akció elkövetését egyelőre egy szervezet sem vállalta magára.

Az Iszlám Állam nyugat-afrikai szárnya az utóbbi időben kiterjesztette tevékenységét Borno és Yobe államokban, több támadást is végrehajtva katonai ellenőrző- és támaszpontok ellen.

A térségben állomásozó több ezer ENSZ-békefenntartó és francia katona jelenléte ellenére a dzsihadista csoportok – amelyeket Mali területén 2013-ban a francia hadsereg visszaszorított – az utóbbi időkben ismét új erőre kaptak és rendszeresen hajtanak végre támadásokat a mali hadsereg és az ENSZ-erők ellen.

Elemzők szerint az Európa nagyságú sivatagos nyugat-afrikai területen a dzsihadisták létszáma messze nem ér fel a nemzetközi erőkével, de helyismeretüknek és annak köszönhetően, hogy könnyen keverednek a helyi lakossággal, képesek a nagyon sérülékeny államokat veszélyeztetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!