Amerikai Kereskedelmi Kamara

2019.11.14. 22:16

Szijjártó Péter: harminc évvel ezelőtt új Európa született

A magyar modell a gazdasági növekedésre, a foglalkoztatás bővítésére, a bérek növelésére összpontosít.

Budapest, 2019. november 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lippai-Nagy Írisz, az AmCham vezérigazgatója és Bársony Farkas, az AmCham elnöke (j-b) az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 30. évfordulós gáláján az Országház Felsõházi termében 2019. november 14-én. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Harminc évvel ezelőtt új Európa született, Magyarország visszakapta szuverenitását, ezzel párhuzamosan 30 éve alakult meg az Amerikai Kereskedelmi Kamara is, azóta az Egyesült Államok és az amerikai vállalatok végig Magyarország mellett álltak – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 30. évfordulós gála-rendezvényén az Országházban.

Szijjártó Péter emlékeztetett: 28 éve annak, hogy 1991-ben Magyarország életre hívta a V4-ek szövetségét, 15 éve csatlakozott az Európai Unióhoz (EU), azóta Közép-Európa folyamatosan erősödik. Magyarország és a V4-ek politikai, biztonsági és gazdasági súlya felértékelődött Európában, mára az EU növekedési motorjává vált a térség – emelte ki a miniszter.

Szijjártó Péter rámutatott: az Egyesült Államok Magyarország EU-n kívüli legfontosabb befektetője és legfontosabb exportpiaca, az amerikai vállalatoknak is köszönhető, hogy 2018-ban Magyarország külkereskedelmi rekordot döntött.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: Magyarország együttműködése az Egyesült Államokkal egészen rendkívüli, mára komoly szövetségi kapcsolata erősödött. Kapcsolatainkban voltak jó és rossz idők is, napjainkban mi magyarok úgy érezzük, jelenleg jó időket élünk – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kiemelte: a magyar kormány és a Trump-adminisztráció számos általános politikai és nemzetközi kérdésben azonos vagy hasonló álláspontot képvisel. A NATO irányában elkötelezett Magyarország, mindkét állam számára fontos a nemzetbiztonság, a terrorellenes harc, a család, és a kereszténység és keresztény értékek védelme, amely a világ legüldözöttebb vallása – mutatott rá Szijjártó Péter.

A NATO szövetséges kötelékeiben katonáink együtt teljesítenek szolgálatot a világ különböző, konfliktusokkal terhelt részein – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a gazdasági kérdésekre áttérve kiemelte: a magyar gazdaság évek óta az EU átlagos növekedésénél jóval magasabb, 5 százalék körüli bővülési tempót ér el, egyúttal a jelentős bővülési ráta mellett 9 év óta csökken az államadósság.

Kiemelte: a magyar kormány befektetőbarát és vállalkozásokat támogató gazdaságpolitikájának eredményei Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban is megmutatkoznak. A kormány az amerikai vállalatok véleményét kikérve, az AmCham javaslatait felhasználva fogalmazta meg indítványait a befektetésbarát gazdasági környezet kialakítása során.

Jelezte: a 2010 után kialakított és megvalósított magyar modell a gazdasági növekedésre, a foglalkoztatás bővítésére, a bérek növelésére összpontosít, de ezzel párhuzamosan nagy hangsúlyt helyez a fegyelmezett költségvetési politikára, az államadósság csökkentésére, az államháztartás stabilitására és az ország külső sérülékenységének csökkentésére is.

A miniszter kiemelte: Magyarországon több mint 1700 amerikai vállalkozás működik, amelyek mintegy 105 ezer magyar embernek adnak munkát, a magyar kormány 81 stratégiai partnere közül 14 amerikai.

Szijjártó Péter rámutatott: a HIPA ( a Nemzeti Befektetési Ügynökség ) támogatásával 2014 és 2019 első tíz hónapja között 66 amerikai befektetőhöz köthető projektben több mint 1,1 milliárd dollárt ruháztak be, ezekrévén több mint 12 400 új munkahely jött létre.

A miniszter kiemelte: a magyar gazdaság a dimenzió-váltás korszakát éli, ebben jelentős szerepet játszanak az itt működő amerikai vállalatok.

Bársony Farkas, az AmCham elnöke jelezte: az AmCham 30 éves tevékenysége alatt hidat képezett a magyar kormány és az amerikai befektetők és vállalatok között. Hozzátette: az amerikai kamara javaslataival támogatta Magyarország befektetői klímájának javítását, az ország versenyképességének erősítését, az adózási környezet egyszerűsítését.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lippai-Nagy Írisz, az AmCham vezérigazgatója és Bársony Farkas, az AmCham elnöke (j-b) az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 30. évfordulós gáláján az Országház Felsőházi termében 2019. november 14-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!