erőszak

2020.01.29. 20:26

Több tucat civilt gyilkoltak le Kongóban

A támadásaikat a fegyveresek éjszaka hajtották végre négy falu ellen.

Feltételezhetően iszlamista szélsőségesek lemészároltak több mint harminc lakost a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti vidékén lévő falvakban – közölték helyi tisztségviselők és civil megfigyelők szerdán.

A támadásaikat a fegyveresek éjszaka hajtották végre négy falu ellen. A gyanú szerint a gyilkosságokat egy ugandai csoport, az úgynevezett Szövetséges Demokratikus Erők tagjai követték el Beni terület nyugati részén. A térségben tavaly október végén lángolt fel az erőszak, amikor a kongói hadsereg hadműveletet indított a csoport ellen. Azóta mintegy 250 ember halt meg a támadásokban.

A legújabb beszámolók 36 halottról szólnak, míg korábban csak tucatnyi áldozatról volt szó. Azóta 22 újabb holttestet találtak, őket leszúrták. Néhány nőt meg is erőszakoltak – mondta Beni terület adminisztrátora a hírügynökségeknek.

Ugandai fegyveres muzulmán lázadók 1995-ben rendezkedtek be a területen. Egy az ENSZ Biztonsági Tanácsában ismertetett jelentés szerint egy bűnöző csoportról van szó, amely egyben szélsőséges vallási irányzatot követ. Részt vesz a körzet természeti kincsei illegális kiaknázásában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!