Püspökké szentelték

2020.02.22. 13:40

Kovács Gergely lépett az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére

Levélben kívánt bölcsességet és áldott szolgálatot a szombaton felszentelt gyulafehérvári érseknek Orbán Viktor miniszterelnök. A levelet a felszentelési ceremónia végén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes olvasta fel.

Kovács Gergely felszentelt püspök szentmisét celebrál Gyulafehérváron a Szent Mihály-székesegyházban 2020. február 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

Gyulafehérváron szombaton püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt, a főegyházmegye új érsekét.

A szentelésen mintegy félszáz püspök vett részt a Szent Mihály székesegyházban, a templom előtti teret pedig a hívek ezrei töltötték meg.

A ceremóniát vezető Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke magyar fordításban felolvasott beszédében azt hangsúlyozta, hogy

Kovács Gergely több mint két évtizedes római szolgálata alatt megtapasztalta az egyház egyetemességét, megtapasztalta az új, digitális kultúrába való beilleszkedés szükségességét, és szülőföldjére hazatérve, magával hozza a globális látásmódot és a nyitott lelkületet.

Hozzátette: mint vegyes házasságból származó gyerek magával hozza az ökumenizmustól átitatott személyes élettörténetét is.

Kovács Gergelyt Gianfranco Ravasi bíboros, a leköszönő Jakubinyi György érsek és Miguel Maury Beundía érsek, bukaresti nuncius szentelte fel. A jelen levő 42 katolikus püspök kézrátétele, a krizmával való felkenés által nyerte el a püspöki tisztséget.

Kovács Gergely köszönőbeszédében Kányádi Sándor verséből idézte: „Aki megért s megértet, egy népet megéltet”. Kijelentette:

Márton Áron pásztorbotját vette át, és a szentéletű püspök öröksége tiszteletre kötelezi.

Áron püspök beköszöntő beszédéből idézte „meg kell tanulnunk, hogy egymásért munkát vállaljunk és tudjunk együtt dolgozni az élet minden területén”.

Elmondta:

olyan nagy kiterjedésű főegyházmegyében kezdi meg szolgálatát, melynek a sokszínűség, a sokféleség a jellemzője.

„Együtt kell járnunk: megőrizve a saját kultúrát és identitást, de tiszteletben tartva a másságot, a mást, a másikat. Egymást tisztelve, megbecsülve és segítve, csak közösen és együtt tudunk Istennek tetszően dolgozni. Járjunk együtt!” – fogalmazott az érsek.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben kívánt bölcsességet és áldott szolgálatot a szombaton felszentelt Kovács Gergely gyulafehérvári érseknek.

A levelet a felszentelési ceremónia végén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes olvasta fel.

A kormányfő szerint nem vesztett az érvényességéből Márton Áronnak az az ismert útmutatása, hogy „akik őrhelyre állanak, éber figyelemre, és megsokszorozott munkára vannak kötelezve”.

Mérföldkőnek tekintette, hogy a nemzeti összetartozás évében új érsek lép a főegyházmegye élére.

Kijelentette: Kovács Gergelyt a legtöbben Márton Áron püspök boldoggá avatási eljárásának a posztulátoraként ismerik. Ugyanakkor olyan feladatokat is végzett Rómában, amelyek révén egyedülálló betekintést nyert a közép-európai népek kultúrájába és életébe.

„Hálásak vagyunk a gondviselésnek, hogy széles körű tudásával és tapasztalataival mostantól már Erdély hitvalló püspökének egykori őrhelyén, és az általa kijelölt utat szem előtt tartva szolgálhatja az erdélyi katolikusok sokszínű közösségét” – fogalmazott levelében Orbán Viktor.

Erdő Péter bíboros-prímás köszöntésében arról beszélt, hogy

a papnak, és főként a püspöknek az a feladata, hogy átérezze a rá bízott nép örömeit, gondjait, helyzetének nehézségeit és szépségeit, és ugyanakkor képviselje Jézus Krisztust.

Mert ő a kereszténység igazodási pontja.

Felidézte: a huszadik században Márton Áron püspök hősies helytállásának és nagylelkű szeretetének példája bevilágította nem csak egyházmegyéje, hanem egész katolikus közösség életét.

Szívből kívánom, hogy érseki szolgálatodat vezesse Márton Áron püspök példája, és segítse a Boldogságos Szűz Máriának, Magyarok Nagyasszonyának, Szent Mihály főangyalnak és egész Közép-Kelet Európa minden szentjének közbenjáró támogatása

fogalmazott a bíboros.

A szentelésen Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, továbbá Potápi Árpád János és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai, illetve egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is részt vett.

Kovács Gergely felszentelt püspök köszönti a hívőket Gyulafehérváron a Szent Mihály-székesegyházban tartott szertartásról távozóban 2020. február 22-én
Fotó: Kiss Gábor / MTI

Az új érsek az első sajtótájékoztatóján elmondta: azt tartja a legnagyobb kihívásnak, hogy

sikerüljön meghallgatni másokat, sikerüljön párbeszédet folytatni mindenkivel.

Óriási felelősségnek és nagy kihívásnak nevezte azt, hogy Márton Áron püspök nyomdokain indul el.

Az MTI kérdésére, hogy számít-e a román állam képviselőinek a beiktatásán is kinyilvánított támogatására az egyházi restitúció folyamatában, Kovács Gergely kijelentette: részéről megelőlegezett a bizalom, nem kezdi az érseki szolgálatát fenntartásokkal.

Borítókép: Kovács Gergely felszentelt püspök szentmisét celebrál Gyulafehérváron a Szent Mihály-székesegyházban 2020. február 22-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!