Illegális bevándorlás

2020.05.08. 21:44

Bakondi: több mint kétszázezer migráns vár indulásra

Ha ők útnak indulnak, jelentősen megemelkedhet az illegális határátlépések száma a következő hetekben.

Több mint kétszázezer migráns vár útnak indulásra – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna pénteki esti műsorában.

Bakondi György közlése szerint Törökországban mintegy 100 ezer, a balkáni útvonalon mintegy 130 ezer migráns tartózkodik. Ha ők útnak indulnak, jelentősen megemelkedhet az illegális határátlépések száma a következő hetekben.

Kitért arra, hogy a nemzetállamok járványügyi biztonsággal kapcsolatos intézkedései a határok átjárhatósága, valamint a belső mozgás korlátozását is jelentették. Emiatt az embercsempészek egy része fel is függesztette a tevékenységét. Így jelentősen visszaesett az illegális migráció – jegyezte meg.

Ugyanakkor hozzátette: ha a korlátozásokat feloldják – ami már meg is kezdődött a balkáni útvonalon -, akkor várható, hogy újra aktivizálják magukat az embercsempészek.

Bakondi György szerint a koronavírus-járványnak hatása lehet azokra a csoportokra, amelyek Európába próbálnak eljutni a gazdasági előrelépés reményében. Úgy értékelt, hogy a „kibocsátó” ország egészségügyi ellátási problémái és gazdasági visszaesése egyaránt ösztönzőleg hathat az indulást tervezőkre.

Az illegális migráció közelmúltbeli változásai közül azt emelte ki, hogy spanyol vonatkozásában a Kanári-szigetek lett a célpont, nem a kontinens, továbbá, hogy korábban jellemzően Líbiából indultak a migránsok, most egyre többen indulnak Tunéziából és Algériából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!