kabul

2020.05.05. 15:17

Megint szabadon engedett néhány tálibot az afgán kormány

Az afgán kormány további mintegy 300 tálib foglyot engedett szabadon szombat óta – tájékoztatta a kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Dzsavíd Fajszál a dpa hírügynökséget kedden.

Velük együtt összesen 850 tálib szabadult ki a börtönből április eleje óta.

A nemzetbiztonsági tanács szerint elengedésüket a koronavírus elleni küzdelem is indokolta.

Emellett a tálibok és az amerikaiak között február 29-én Dohában kötött egyezmény is előírja a fogolycserét a kormány és a felkelők béketárgyalásai megkezdésének feltételeként. A megállapodás szerint Kabul összesen ötezer tálib rab szabadságát adja vissza a lázadók kezén lévő ezer fogolyért cserébe.

Asraf Gáni afgán elnök egyelőre 1500 tálib fogoly fokozatos elengedéséről rendelkezett. Kormányzati adatok szerint a tálibok eddig 107 rab szabadságát adták vissza, körülbelül felük civil volt.

Az elmúlt hetekben vita alakult ki arról, hogy Kabul mely foglyokat engedje el. A tálibok azt követelték, hogy a kormány adja vissza 15 magas rangú parancsnokuk szabadságát. A kabinet ezt visszautasította, mert közülük soknak része volt véres merényletekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!