Két fegyveres nyitott rá tüzet

2020.05.06. 10:12

Megöltek egy újságírót a Fülöp-szigeteken

Megöltek egy rádiós újságírót a Fülöp-szigeteken, hírügynökségek pedig felhívták a figyelmet arra, hogy a bűncselekmény alig néhány órával az után történt, hogy megszüntette adásainak sugárzását az ország legnagyobb tévé- és rádiótársasága.

A rendőrség szerdán arról tájékoztatott, hogy Cornelio Pepino újságírót kedd este ölték meg a fővárostól, Manilától 634 kilométerre délre fekvő Dumaquete városban. Pepino a feleségével együtt motorkerékpáron hazafelé tartott, amikor két fegyveres tüzet nyitott rájuk. A 48 éves újságíró, aki egy helyi rádiónak dolgozott, több lőtt sebet kapott, és meghalt, mire kórházba szállították. A feleségének nem esett baja.

A Fülöp-szigeteki újságíró-szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy Cornelio Pepinóval együtt már 16 újságírót gyilkoltak meg azóta, hogy 2016-ban hivatalba lépett Rodrigo Duterte elnök. A sajtószabadság helyzetét nyomon követő szervezetek az újságírók számára a világ legveszélyesebb országai között tartják számon a Fülöp-szigeteket.

A rendőrség még vizsgálja, hogy a gyilkosság kapcsolatba hozható-e az újságíró tevékenységével, de hírügynökségek ezzel összefüggésben azt írják, a merénylet néhány órával az után történt, hogy megszüntette adásait az ország legnagyobb tévé- és rádiótársasága. Az műsorszórási felügyelet az után rendelte el az ABS-CBN bezárását, hogy a törvényhozás nem újította meg a hétfőn lejárt 25 éves működési engedélyét. A felügyelet ideiglenes engedélyt akart adni, de a törvényhozás előírta a franchise szerződéssel működő ABS-CBN engedélyének megújítását, ugyanakkor késlekedett ezzel, részben a koronavírus-járvány miatti törvényhozási zárlat miatt.

A sajtóorgánum adásainak megszűnése szemlátomást kínosan érint sokakat, ugyanis az ellenzék és Duterte legfontosabb szövetségesei is megkérdőjelezték a felügyelet döntésének helyességét. Leni Robredo alelnök, az ellenzék vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a pontos információk rendszeres sugárzása emberéleteket ment a járvány okozta válsághelyzetben, és erősíti a nemzeti egységet. Franz Alvarez, aki a Dutertét támogató koalícióhoz tartozik, és a parlament franchise-szerződéseit felügyelő bizottságot vezeti, azt mondta, hogy a műsorszórási felügyelet egyértelműen a törvényhozás hatáskörébe tartozó döntést hozott. A szigetországban működő egyházi és vállalati vezetők is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy bezárták azt a sajtóorgánumot, amely a legtöbbet foglalkozott a koronavírus-járvány terjedésével. Nemzetközi sajtós szervezetek elítélték az ABS-CBN bezárását, amelyet Duterte sokszor bírált a kritikus szellemű műsorai miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!