Kiderült

2020.07.20. 21:22

30 millióval bízta meg Puch László egykori érdekeltségét az MSZP-frakció

Újabb megbízási szerződést kötött az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja a párthoz közel álló Sapienza Kft.-vel, több mint 30 millió forint értékben – derül ki a parlament hivatalos oldalán közzétett adatokból. A jelek szerint Puch László egykori pártpénztárnok korábbi érdekeltsége nyerőszériában van: ezúttal is tanácsadásra és elemzésre kaptak súlyos közpénz milliókat.

Budapest, 2020. május 11. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Bár az MSZP-t sorra rázzák meg a botrányok, a közvélemény-kutatások szerint önállóan be sem jutnának a parlamentbe, továbbá az anyagi helyzetük sem túl stabil, közpénzosztogatásban ugyanolyan jók, mint korábban.

Újból megbízást kaptak

A Parlament.hu-n közzétett nyilvános szerződésekből kiderült, hogy a párthoz közel álló Sapienza Kft. ismét nagyot meríthet a szocialista frakció kasszájából – számolt be róla az Origo.

Az elérhető adatok szerint az MSZP országgyűlési csoportja múlt hét pénteken 30.480.000 forint értékben kötött megbízási szerződést a céggel. A megbízás szerint többek között a frakció „alaptevékenységének ellátásához” szükséges tanácsadói feladatok ellátására, valamint különböző tanulmányok és szerződések elkészítésére kapták a pénzt. A szocialisták egyébként fél évre kötelezték el magukat, így július elejétől december végéig érkezhetnek a jó tanácsok, és részletes tanulmányok a Sapienzától. Ez havi lebontásban közel sem számít jelentéktelen összegnek, ugyanis

minden hónapban több mint ötmillió forint bevétel érkezik a pártközeli céghez.

Azt, hogy a társaság közel áll Tóth Bertalanékhoz, mi sem bizonyítja jobban, minthogy már az év első felében is befutók voltak. Akkor 33.020.000 forintot kaptak ugyanezeknek a feladatoknak az ellátására.

Puch volt a biztosíték

Egyébként közel sem véletlen, hogy a Sapienza Kft. folyamatosan nyeri az újabb és újabb megbízásokat: a vállalkozás ugyanis régi szereplője az MSZP gazdasági holdudvarának, 2011 óta látványosan jól teljesítenek a szocialisták közpénzosztogatásain.

A legfőbb biztosíték a sikerességre sokáig az MSZP pártpénztárnokaként emlegetett Puch László volt, aki egészen tavaly januárig tulajdonolta a vállalkozást. Tőle Török Ottó, a második Gyurcsány-kormány sport szakállamtitkára vette át a stafétabotot.

A tulajdonosváltás után nem sokkal a vállalat Sapienza Plus Kft. néven egy új leánycéget is alapított, akikkel a szocialisták bérleti szerződést kötöttek. Az új társaság nem sokban tér el a Sapienzától, hasonló dolgokkal foglalkozik: a cégadatbázis szerinti fő tevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése.

Szárnyal a pártközeli cég

Az elmúlt időszakban az MSZP feltűnően sok pénzt folyatott ki a Sapienzához: 2011-től kezdve közel félmilliárd forintért adott tanácsot, írt elemzéseket és végzett nyomdai szolgáltatást a baloldali pártnak. A cégadatbázis szerint a társaságnak nem igazán volt más bevétele, gyakorlatilag a szocialisták megbízásaiból él.

A cégcsoport jelenleg is nyerőszériában van: a mostani ciklusban eddig közel 230 millió forintot zsebeltek be.

2018 áprilisa után Török Ottóék a következő megrendeléseket kapták az MSZP-től a hivatalos adatok szerint:

Fotó: Origo

Borítókép: Tóth Bertalan, az MSZP elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!