ingyen

2020.07.27. 15:20

Bajorország koronavírus-tesztre kötelezné a kockázatos területekről hazatérőket

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök annak mielőbbi tisztázását kérte hétfőn a szövetségi kormánytól, hogy miként kötelezhetnék ingyenes koronavírus-teszt elvégzésére a kockázatos térségekből hazatérő nyaralókat.

Kötelező tesztelésre van szükségünk a repülőtereken, amilyen gyorsan csak lehet. Mindent előkészítünk, hogy mihelyst a szövetségi kormány megteremti a jogi alapot, elkezdhessük a vizsgálatokat – mondta egy müncheni sajtótájékoztatón.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szombaton jelezte, hogy a berlini kormány vizsgálja: lehetséges-e tesztelésre kötelezni az embereket alapvető jogaik tiszteletben tartása mellett.

Bajorország vezetése azt tervezi, hogy tesztállomásokat állít fel a főbb átkelőknél a német-osztrák határon, ahol az utazóknak igény szerint lehetőségük lesz a koronavírusteszt elvégzésére. A müncheni és a nürnbergi vasúti pályaudvarokon is létrehoznak ilyen pontokat.

Söder elmondta, hogy a repülőtereken a jövőben kötelező jelleggel tesztelni fogják a hazatérőket.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke jelezte, folyik ennek előkészítése. A hétvégétől lehetőség van a koronavírusteszt önkéntes és ingyenes elvégzésére a müncheni és a nürnbergi repülőtéren. Melanie Huml tartományi egészségügyi miniszter szerint eddig 1500-an éltek a lehetőséggel.

Nem állíthatjuk meg az új koronavírust, de megpróbálhatjuk megfékezni a terjedését – hangsúlyozta Söder. A tartományi vezető szerint ehhez korai felismerésre és cselekvésre van szükség.

Söder szerint a kockázatos országok listáját is felül kell vizsgálni, és meg kell fontolni egyes európai régiók felvételét a listára.

Németországban 206 751 fertőzöttje és 9124 halálos áldozata van a koronavírusnak. Bajorország az egyik legfertőzöttebb tartománynak számít, ahol 2619 a halottak száma. A járvány terjedéséért részben az Ausztriából hazatérő nyaralókat tették felelőssé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!