Ország-világ

2020.07.28. 18:36

Többszázmilliós ÁFA-csalás miatt őrizetbe vették Botka László bizalmasát

Joób Márton a szegedi polgármester legszűkebb köréhez tartozik.

Több százmilliós ÁFA-csalás gyanújával őrizetbe vette a NAV Joób Márton szegedi MSZP-s önkormányzati képviselőt, Botka László bizalmasát – értesült megbízható forrásból az Origo.

Joób Márton a szegedi polgármester, Botka László legszűkebb köréhez tartozik, az önkormányzatban család- szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok is. Az Origo úgy tudja, már hosszabb ideje nyomozott utána az adóhivatal. A 2018-as választáson az MSZP és a Párbeszéd közös országgyűlési képviselőjelöltje volt Csongrád megye 2-es körzetében (Szeged), de simán kikapott a Fidesz jelöltjétől, B. Nagy Lászlótól.

A Joób Márton elleni gyanúról kérdezték a NAV-ot, azt válaszolták, folyamatban lévő ügyben nem nyilatkozhatnak. Joób letartóztatásáról csütörtökön dönt a bíróság.

Az, hogy valami nincs rendben a cégügyeivel, már tavaly világos lehetett. Szeptember végén a szegedi Fidesz tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondták, hogy számlavásárlás miatt vizsgálódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Joób Márton és cégei ellen – emlékeztet a Délmagyarország.

Mint írják, Tápai Péter, a Fidesz helyi alelnöke akkor elmondta, hogy a Botka Lászlót támogató Összefogás Szegedért Egyesület akkor még képviselőjelöltjének a vagyonnyilatkozata szerint két vállalkozásban van részesedése, az egyiknek a tulajdonosa is.

„Bízunk menne, hogy nem ezekkel a cégekkel kapcsolatban vannak problémái Joób Mártonnak, és várjuk a válaszát, hogy igaz-e a NAV-vizsgálat híre” – tette hozzá Tápai Péter.

Az alelnök szerint Joób Márton cégei több mint 200 milliós vagyonnal rendelkeznek a városban, például Újszegeden a Lövölde utcában.

„Örülünk, hogy Joób Márton ilyen sikeres vállalkozó, azonban az adóhatóság vizsgálata elbizonytalanít bennünket” – fogalmazott akkor Tápai Péter, aki elmondta, hogy egy gazdasági társaságnál mindig az ügyvezető felel a cégügyekért.

A Délmagyarország akkor, ahogy most is megkereste Joób Mártont, aki korábban nem akart nyilatkozni, csupán annyit mondott, hogy minden vádat kategorikusan visszautasít.

Kedd délután viszont ki volt kapcsolva a telefonja. Édesapja a lapnak annyit mondott, hogy nem tud az őrizetbe vételről, és szerinte a fia cégügyei is rendben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!