véleményszabadság?

2020.08.06. 10:16

A Facebook törölte az amerikai elnök egyik posztját

Donald Trump posztja állítólag téves információt tartalmazott – közölte csütörtökön az AP amerikai hírügynökség.

US President Donald Trump answers question during a press conference in the Brady Briefing Room of the White House in Washington, DC, on August 5, 2020. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Olivier Douliery

A Facebook most először törölt teljesen Trump-posztot, amely egy videó volt. Ebben ez amerikai elnök azt állította, hogy a gyerekek „szinte teljesen védettek” a koronavírustól.

A Facebook a videó eltávolítását azzal indokolta, hogy dezinformál a kórokozóról, ami ellenkezik a cég politikájával koronavírus-témában.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy több tanulmány feltételezése szerint a gyerekek valóban kevésbé hajlamosak elkapni a kórt, mint a felnőttek, és ha mégis megfertőződnek, nagyobb eséllyel vészelik át enyhe tünetekkel a betegséget. Egy áprilisban közzétett tanulmány szerzői 2500 gyerekre kiterjedőn arra jutottak, hogy öt fertőzött közül csupán egy szorult kórházi kezelésre, míg a felnőttek körében minden harmadik.

„Az elnök csupán bejelentett egy tényt: a gyerekek ritkábban kapják el a koronavírust, mint a felnőttek”

- közölte Courtney Parella, Donald Trump egyik kampányszóvivője.

Parella szerint a közösségi platformok negatív irányban elfogultak Trumppal.

„A közösségi oldalak nem az igazság döntőbírói”

- tette hozzá.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója májusban még bírálta a rivális Twittert, mert megjelölte Trump egyes tweetjeit, azt javasolva felhasználóinak, hogy nézzenek utána a tényeknek.

Zuckerberg akkor azt mondta a CNBC amerikai hírcsatornának: nem gondolja, hogy „a Facebooknak vagy más online platformoknak az igazság döntőbíróinak szerepét kellene játszaniuk”. Hozzátette: a Facebook feladata az, hogy lehetőséget biztosítson az embereknek véleményük szabad kifejezésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!