Ország-világ

2020.08.07. 05:54

A Jobbik felcsapott a Facebook védőszentjének

Megdöbbentő, de a magát jobboldali pártként definiáló Jobbik a Facebook érdekeit védené a magyar emberek szabadságjogai helyett. A közösségi oldal hírhedt arról, hogy letiltja és megbélyegzi a jobboldali tartalmakat, ám úgy tűnik, mindez nem érdekli a néppártosodott Jakab Péter-féle politikai alakulatot.

Amíg a kormány a szólás- és véleményszabadságot, addig a Jobbik a Facebookot védené foggal-körömmel – derül ki a párt egyik legújabb bejegyzéséből. Mint írták, a kabinet a „szabad” sajtó után a közösségi médiát is „uralma alá akarja hajtani”, ezért tiltakoznak az ellen, hogy a kormánynak befolyásola legyen a Facebook működésére.

Mint ismert Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője szerint sérti a szólásszabadságot a Facebook-profilok önkényes felfüggesztése, így a minap azt javasolta, hogy létre kellene hozni egy magyarországi hatósági eljárást, amelynek során kötelezik a Facebookot az indokolatlan letiltások felülvizsgálatára – írja a Magyar Nemzet.

A Jobbik tiltakozó petíciót indított. Véleményük szerint nem Péterfalvi Attila ötlete a Facebook-törvény, sőt, mint írták „Péterfalvi kezdeményezése valójában nem a szabad véleménynyilvánítás jogát védené, hanem arról szól, hogy a kormány által befolyásolt, legkevésbé sem független szervek mondanák meg, ki lehet fent a Facebookon és ki nem” – olvasható a petíció indoklásában, amelyet eddig alig 2800 ember írt alá.

Néhány nappal ezelőtt a Jobbik Magyarországért Mozgalom a Facebook-oldalán szavazásra bocsátotta a kérdést, hogy „szükség van-e arra, hogy a Fidesz korlátozza a Facebook magyarországi hozzáférését?”. Stummer János pedig kijelentette: az Index után a Facebook a kormány következő áldozata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!