Ország-világ

2020.08.28. 16:33

Szeptembertől nem léphet Magyarország területére külföldi állampolgár (videó)

Fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg 2 nap különbséggel 2 negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra számolt be a legfrissebb döntésekről.

Budapest, 2020. augusztus 28. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az eseményről készült videót itt nézheti meg, alatta pedig szöveges tudósításunkat olvashatja.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy szeptember 1-től új intézkedések lesznek Magyarországon. Európában a járvány második hulláma elkezdődött – mondta, hozzátéve: még a pénteki kimagasló magyar fertőzési adat is jónak számít európai szinten. A behurcolás veszélye fennáll, a fertőzések eredetének többsége külföldi – tette hozzá.

 

Mostantól minden ország vörös, Magyarország zöld

Határvédelem tekintetében visszatérünk az első járványhullám idején alkalmazott szabályokhoz – jelentette be Gulyás Gergely. Minderre az Operatív Törzs javaslatai alapján kerül sor.

Így fő szabály szerint szeptember 1-től külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel. Kivételt a részletszabályok szerint – a korábbiakkal megegyezően – a katonai konvojok, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások jelentenek. Lehetőség lesz továbbá a korlátozott sávban történő határátlépésre, illetve a humanitárius folyosón való átutazás a jövőben is biztosított lesz a korábbi szabályoknak megfelelően. A sporteseményekre külön szigorú szabályok vonatkoznak majd, és emellett diplomáciai és hivatalos utakra lesz mód. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet – ismertette a miniszter.

A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg 2 nap különbséggel 2 negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk – ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségének eredete külföldi.

A további részletekről, a felkészülésről szombat reggel 7 órakor a határellenőrzési akciócsoport ülésén tárgyalnak, amelyen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is, a honvédelmi és a belügyminiszter mellett.

A virológusok szerint ha lezárjuk a határokat és az itthon érvényben szabályokat betartjuk, akkor kordában tartható a vírus

– mondta a miniszter.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a külföldről hazatérők esetében nem finanszírozza az állam a tesztek árát, míg a kontaktkutatás során képbe kerülőknek fizeti az állam a költséget. Az országot természetesen bárki elhagyhatja – fűzte hozzá a miniszter.

A külföldről hazatérők esetében csak a Magyarországon végzett tesztet tudják elfogadni, a külföldön végezettet nem, hiszen a cél éppen a járvány behurcolásának megakadályozása – tette hozzá a miniszter.

A Magyarországon tanuló külföldi diákokra vonatkozó kérdésre azt felelte: felsőoktatási hallgatói jog létesítéséhez negatív tesztre lesz szükség.

Két színkód lesz: minden ország vörös, Magyarország zöld lesz

- jelentette ki.

Saját költségén két negatív tesztet csináltatott Gulyás Gergely

Gulyás Gergely saját személyével összefüggésben elmondta: két negatív tesz után – amelynek költségét megtérítette – a tiszti főorvos döntése alapján részt vett a pénteki kormányülésen. Arra a kérdésre, hogy a kormányülésen külön ültették-e, azt mondta: nincs szamárpad, a miniszterelnök az ülés előtt megkérdezte, jól van-e. Orbán Viktor életvezetési tanácsokat nem ad a miniszterei számára – válaszolta arra, hogy a kormányfő nem tette-e szóvá, hogy ilyen sok szereplős rendezvényen vettek részt.

Kitért arra is, nem vezetnek arról nyilvántartást, hány kormánypárti képviselő, miniszter, államtitkár került karanténba. Ha egy miniszter, államtitkár nem tud dolgozni, az a helyes, ha nyilvánosságra hozza, ezért is tette meg ezt ő is – mondta.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: az egészségügy felkészült egy sokkal magasabb fertőzési számra. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a járványhelyzet miatt az egészségügyi ellátást érintő szigorítások napirenden vannak-e. Nyolcezer ágy áll rendelkezésre, ha kell, holnap – jegyezte meg.

A maszkviselés szigorúbb ellenőrzésére sor fog kerülni

- tette hozzá.

A kormány döntött arról is, hogy 50 lélegeztetőgépet adományoz Kárpátaljára, hogy ott minden egészségügyi intézményben legyen ilyen eszköz.

Mindenki érdeke, hogy normális rendben kezdődjön az oktatás

A miniszter kérdésre az iskolai tanévnyitókról elmondta: az Emmi ajánlást tett közzé, nem tiltják meg, de nem is javasolják a nagyobb tanévnyitók megtartását. A miniszter elmondta: azon dolgoznak, hogy ne kelljen iskolákat bezárni, az egyedi esetekre vonatkozó jogszabályi környezet készen van.

nem várt módon jól vizsgázott a digitális oktatási rendszer, de mindenkinek az az érdeke, hogy rendes menetrend szerint működhessenek az iskolák.

- tette hozzá.

Az őszre halasztott osztálykirándulásokról azt mondta: belföldön erre van lehetőség, minden esetben külön mérlegelés alapján.

Sem vásárlási, sem kijárási korlátozás nincs

Arról, hogy napirenden van-e a 65 év felettiek számára a vásárlási sáv ismételt bevezetése azt mondta: egyelőre nincs, a most elfogadott szabályok egy hónapig mindenképpen hatályban lesznek.

A nemzeti konzultáció adatait szeptember közepéig értékelik, és ez lehetőséget ad az új döntések meghozatalára – jelezte a tárcavezető.

Nincs szükség kijárási korlátozásra és nem is szeretnék, ha be kellene vezetni

– mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely elmondta: nincs még döntés a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról, de folyamatosan egyeztet a kabinet az ügyben.

Többszörös biztosítás mellett jöhetnek majd a szurkolók a kupadöntőre

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, milyen szabályok lesznek a budapesti Szuperkupa-döntőn, de többszörös garancia mellett jöhetnek majd be a szurkolók külföldről – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

A futball szuperkupa döntőről elmondta: még nincs elfogadott menetrend, nem lehet tudni, hogy négy hét múlva milyen lesz a járványhelyzet, hányan és milyen körülmények között tudják megnézni a meccset. Az UEFA 3-3 ezer jegyet biztosít a két külföldi csapat szurkolóinak. Ha a jelenlegi tervek szerint tudják megrendezni a mérkőzést, akkor megérkezhetnek a repülőtérre két negatív teszttel, onnan a stadionba viszik őket és vissza a repülőtérre. Emellett testhőmérséklet-mérést is végeznének. Az UEFA-val is tárgyalnak – jelezte.

A miniszter további felvetésre megerősítette: elmarad az idei kötcsei találkozó szeptember elején.

Gyurcsány Ferenc Vidnyánszky Attilát és a komplett jobboldali értelmiséget érintő kijelentései ellen indult aláírásgyűjtésről elmondta: ő is aláírta, és már 22 ezernél járnak.

Ez szép teljesítmény, miután egy politikusi megnyilatkozás elleni tiltakozásról van szó. Szerinte a legsötétebb diktatúrához tartoznak azok a mondatok, amelyeket Gyurcsány Ferenc a magyar művészvilág tagjaihoz intézett.

Minél előbb megkapják az érintett pedagógusok az 500 ezer forintos jutalmat

Arra a kérdésre, hogy mikor kapják meg a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó pedagógusok az 500 ezer forintos juttatást, azt mondta, reményei szerint minél előbb. Általában egy hónapon belül utalják, ha ilyen döntés születik – jelezte.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő további felvetésre jelezte: nem volt ott azon a szombati rendezvényen, ahol Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, és eddig nem is került sor arra, hogy kontaktkutatásban vegyen részt.

Kérdésre közölte: csak Orbán Viktor miniszterelnök adhat számot saját nyaralásáról, a nyaralást egyébként magánügynek tekintik. A kormányfő mindenesetre eleget tett a több Balaton, kevesebb Adria felhívásnak – mondta. Megerősítette: a kormánytagok családi nyaralása magánügy.

A miniszter szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eddig is betartotta a jogszabályokat és ezután is be fogja tartani. Válsághelyzetben az államigazgatásnak készen kell állnia arra, hogy segítsen – közölte arra a kérdésre, amely a home office lehetőségét firtatta a külügyminisztériumban.

Bevált az eddigi tesztelési gyakorlat, ezt követik

Arról is beszélt, hogy a WHO-szabályok alapján végzik a koronavírus-teszteket. Hozzátette: nem kevés tesztet végeztek, az eddigi gyakorlat bevált, és ez követik a jövőben is. Szemben a tavaszi helyzettel, a magyar egészségügy felkészült a járvány jelentette kihívás kezelésére, most biztosítottak ehhez a feltételek – mutatott rá.

A tiszaújvárosi időközi parlamenti választáson induló ellenzéki jelöltről a tárcavezető úgy fogalmazott: a kormányoldal szerint a jelölt vállalhatatlan antiszemita kijelentéseket tett, de a baloldal és a főpolgármester vállalhatónak tartja ezeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!