tragédia

2020.08.16. 08:15

Többen meghaltak és eltűntek egy nepáli földcsuszamlásban

Legalább tizennyolcan meghaltak és huszonegyen eltűntek egy földcsuszamlásban Nepál középső részén – mondta el egy helyi rendőrségi tisztségviselő.

A szerencsétlenség péntek reggel történt Lidi falujában. A település 170 házából 37-ben keletkeztek károk. Az érintetteket biztonságos helyre menekítették.

A halálos áldozatok közül 11 gyerek, 4 nő és 3 férfi – tájékoztatott Pradzsvol Mahardzsan körzeti rendőrségi tisztségviselő helyi idő szerint szombat este.

Elmondta: egy másik, közeli helyszínen is nagy a kockázata egy földcsuszamlásnak, ezért a veszélyzónában élőket kitelepítették.

Lidi szerepel a földcsuszamlás szempontjából kockázatosnak ítélt települések nepáli listáján. A nepáli kormány szerint a falunak védelemre van szüksége, de nem kell mindenkit áttelepíteni. Országszerte összesen 327 hasonló település van. Földtani kutatásokat követően a nepáli hatóságok három kategóriába sorolták a településeket: biztonságos, védelemre, illetve áttelepítésre szoruló.

Az illetékes hatóságok szóvivője szerint a szerencsétlenséget el lehetett volna kerülni, ha időben megtörténnek a szükséges intézkedések.

A körzeti önkormányzat szombaton levelet írt a központi kormánynak, amelyben kérte a falu teljes lakosságának áttelepítését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!