Ország-világ

2020.12.09. 17:08

A győzelem esélyével utazott Brüsszelbe Orbán Viktor

Sajtóértesülések szerint közel lehet a megállapodás az EU költségvetését és a pénzügyi mentőcsomagot illetően.

This handout photo taken and released by the Hungarian Prime Minister's Press Office on November 26, 2020 shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) welcoming Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki for their meeting at the former Carmelite Monastery, now office of the Prime Minister, in Budapest. - Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds talks with his Polish counterpart in Budapest on November 26 on their recent EU budget veto, as Orban suggested a possible solution to the row. (Photo by Zoltan FISCHER / Hungarian Prime Minister's press office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ZOLTAN FISCHER / HUNGARIAN PRIME MINISTER'S PRESS OFFICE" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: ZOLTAN FISCHER

Ahogy arról korábban beszámoltunk, megállapodás születhetett Varsó, Budapest és Berlin között az uniós költségvetést, illetve a pénzügyi mentőcsomagot illetően.

Az Origo most arról ír: az elmúlt hetek tárgyalásai során kormányzati források szerint a magyar és lengyel fél következetesen ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy a két ország nem hagyja magát megzsarolni sem politikai, sem bevándorlási, sem genderkérdésben.

A legfontosabb cél most nem lehet más, mint hogy a koronavírus járvány idején a bajban lévő országok minél hamarabb megkapják a pénzügyi segítséget. Összességében tehát ez azt jelenti, hogy a költségvetésen keresztül nem lehet zsarolni sem Magyarországot, sem Lengyelországot bevándorlási- és genderkérdésekben – nyilatkozták a portálnak a forrásaik. Az Origo értesülései szerint ezt a szándékát a magyar és a lengyel kormány keresztül is vitte a jelenleg az unió soros elnöki tisztét betöltő németeken. Úgy tudni, nem csak politikai, de jogi garanciát kapott a lengyel és a magyar kormányfő.

Magyarország és Lengyelország azért ragaszkodott a garanciákhoz, mert korábban egyszer már a szóbeli ígéretek ellenére megpróbálták a kötelező bevándorlási kvótát konszenzus helyett mindössze kétharmados többséggel kikényszeríteni.

A szóbeli ígéret tehát ezúttal már nem elég, Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki jogi garanciát kért, és ezt meg is kapták.

Magyar és lengyel kormányzati körökben ezt komoly sikerként értékelik, azt azonban még nem tudni, hogyan reagálnak minderre azok a tagállamok, akik ragaszkodtak a politikai feltételekhez, hiszen számukra ez a megállapodás kudarcot jelentene.

A kérdés tehát az, hogy a németek le tudják-e nyomni ezen országok torkán a közös javaslatot. Válasz pedig a holnapi uniós csúcson születhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!