Politikai színház?

2020.12.10. 06:06

Az olasz kormánytöbbség elkerülte a válságot, de tovább gyengült a parlamentben

A képviselőház után a szenátus is ratifikálta az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) reformját szerda este, az európai uniós politikáról tartott parlamenti szavazás azonban rámutatott a Giuseppe Conte vezette kormány gyengeségére egymáshoz közelítve a miniszterelnököt bíráló kormánypárti és ellenzéki erőket.

Az alsóház délelőtti szavazata után, a felsőház is elfogadta Giuseppe Conte felszólalását az európai uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő ülése előtt. A miniszterelnök részletezte, kormánya miként akarja felhasználni a gazdasági helyreállításra szánt 209 milliárd eurós forráscsomagot, valamint a római parlament szavazatát kérte az Európai Stabilitási Mechanizmus uniós reformjához.

A szenátusban 156 volt az igen szavazat, 129-en voksoltak nemmel, négyen tartózkodtak.

Nem váltak valóra az Öt Csillag Mozgalom (M5S) radikálisabb szárnya és a szintén kormánypárt Élő Olaszország (IV) fenyegetései a kormány megbuktatásáról, sajtókommentárok szerint azonban a helyzet a vihar előtti csendet idézi. Giuseppe Conte úgy vesz részt a brüsszeli találkozón, hogy kormánya még mindig nem tudott megállapodni a gazdasági helyreállítási források felhasználási terveiről.

A legkisebb, három százalékos kormányerő Élő Olaszország vezetője, Matteo Renzi felsőházi felszólalásában ismételten bírálta, hogy Giuseppe Conte a kormánypártok és a parlament bevonása nélkül akar dönteni az uniós támogatások osztásáról. Renzi ultimátumot intézett Contéhoz. Kijelentéseit a jobbközép koalíció frakciói tapssal kísérték, a Liga párt vezetője Matteo Salvini személyesen gratulált Renzinek.

Matteo Salvini arra szólította fel a kormányt, ne engedjen mindenben az EU diktálta pénzügyi-gazdasági feltételeknek: „az európai szigor halálra ítél bennünket” – jelentette ki. Az Európai stabilitási mechanizmust fordított Robin Hoodnak nevezte, mivel „attól vesz el, akinek szüksége van rá, csak azért, hogy a német bankokat mentsék”.

Salvini hangsúlyozta, hogy miközben a kormány a parlamentben keresi saját többségét, az országban a jobbközép képviseli a többséget. A Liga vezetője hozzátette, az unió Olaszországot és több más tagállamot a migránsok befogadásával zsarolja ahelyett, hogy Európa déli és keleti határai védelmét szorgalmazná.

Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni úgy látta, nehéz olyan Európára bízni magunkat, amely „uzsorásként” a járványpénzek juttatásával zsarolja a tagállamokat. Meloni azt kérdezte, „mi undorítóbb annál, amikor azzal akarnak engedelmességre bírni, hogy máskülönben nem adnak pénzt az idős lakosságnak a járvánnyal szembeni megmentésére”.

„Még a háborúkban sem bombázzák a kórházakat” – mondta Giorgia Meloni. Úgy vélte, az unió ugyanazt a módszert használja Olaszországgal szemben mint Magyarországgal és Lengyelországgal, vagyis Rómát az ESM-források elfogadására akarják kényszeríteni, máskülönben nem kap a gazdasági helyreállítási forrásokból sem. Giorgia Meloni az egykori mozgalomból lett párt M5S tagjaihoz fordulva arra szólította fel őket, ne adják el magukat és ne féljenek a választásoktól.

Az első elemzések szerint a Conte-kormány következő erőpróbája a költségvetési törvény december végi parlamenti szavazása lesz. A jól értesült affariitaliani.it hírportál januári kormányválságot jósol egy esetleges szakértői kormány felállításával. „Politikai színházról” beszélt Guido Crosetto az FdI országos koordinátora, aki szerint a második Conte-kormány szellemi atyjának számító Matteo Renzi nem a kormányt, hanem Giuseppe Contét akarja félreállítani a „szálakat a háttérben szövő” M5S-politikus Luigi Di Maio segédletével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!