tanulság

2020.12.16. 11:35

Dömötör Csaba: csak a nemzetállamok cselekvőképesek, ha baj van

A baloldal a járvány ellenére sem képes lejjebb tekerni a politizálást az államtitkár szerint.

A kormányzat folyamatosan rossz döntéseket hoz a járvány kezelésében – vélekedett Tordai Bence napirend előtti felszólalásában a parlamentben. A Párbeszéd képviselője hozzátette: a járvány elleni védekezésben minden felelősség a kormányt terheli. A baloldali politikus szerint a kormány nem segített azokon az embereken, akiket a járvány okozta gazdasági visszaesés megviselt anyagilag. Tordai Bence azt hangoztatta, ha már a kormány nem segít, legalább az államháztartás rendben lenne, de a Párbeszéd politikusa úgy vélte, nem ez a helyzet. Akkor hol van a pénz? – tette fel a kérdést a Magyar Nemzet beszámolója szerint.

Szerinte a közpénz Fidesz-közeli alapítványokba és – általa fölöslegesnek tartott – beruházásokba került. Tordai Bence az első hullám után beszerzett lélegeztetőgépek mennyiségét is kifogásolta, és fölösleges kiadásnak nevezte.

Dömötör Csaba államtitkár válaszában kifejtette: két tanulsága van az elmúlt időszaknak. Először is, ha a nehéz időszakban cselekvésre van szükség, még mindig a nemzetállamok állnak helyt. A második tanulság az államtitkár szerint az, hogy a legtöbb országban a sikeres védekezés érdekében az ellenzék lejjebb csavarta a politizálást, a magyarországi ellenzék viszont nem így tett.

Dömötör Csaba felelevenítette a baloldal járvánnyal kapcsolatos álhírgyártási ügyeit, és felhívta Tordai Bence figyelmét arra, hogy a kormány számára elsődleges feladat a munkahelyek védelme, ez látszik a költségvetésen is.

– Ha annyira cselekednének, miért nem teszik meg azoknál az önkormányzatoknál, ahol felelősséghez jutottak? – tette fel a kérdést Dömötör Csaba.

Az államtitkár hangsúlyozta: a baloldali önkormányzatok adóemelésekkel, megszorításokkal próbálják kezelni a válságot, közben pedig a kormányra mutogatnak. Ebből karácsonyi pangás lesz, ha brezsnyevi nem is – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!