Ország-világ

2020.12.17. 20:55

Fidesz-KDNP: jogállamisági problémákat vet fel az EP házszabályának módosítása

Jogállamisági problémákat vet fel az Európai Parlament (EP) házszabályának csütörtökön elfogadott, koronavírus-járvány miatti módosítása – írta közleményében a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja.

A közleményben hangsúlyozták: a tíz hónappal a járvány kitörését követően elfogadott házszabály-módosítás megkésett, illetve eljárásjogi és tartalmi problémákat vet fel, az EP szerepvállalása szembe megy az európai uniós szerződésekkel, ezért a módosítások nem támogathatók.

Mint emlékeztettek, az Európai Parlament a rendkívüli járványügyi körülményekre tekintettel március óta jelentős részben távmunkában működik, a képviselők távszavazással tudják voksukat leadni, továbbá valamennyi képviselői jogot digitális formában gyakorolnak.

A testület házszabálya nem teszi lehetővé a távműködést, ezért az EP alkotmányügyi bizottsága kidolgozta annak módosítását. Ezt a plenáris ülés csütörtökön ugyanabban a távszavazási rendszerben fogadta el, mint amelynek kapcsán a jogszerűségi problémák felvetődtek, márpedig erre nem ad lehetőséget az eljárási szabályzat írták.

Az Európai Parlament ugyanazzal a jogilag kifogásolható eljárásrenddel szavazott, amely szavazási móddal kapcsolatos jogszerűtlenségeket hivatottak volna kiküszöbölni. Ezért a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nem támogatta a rendkívüli helyzetre vonatkozó házszabály-módosítást emelték ki.

„Egy ilyen jelentőségű házszabály-módosítás sérti a jogbiztonságon, kiszámíthatóságon alapuló jogállamiság elvét és a szerződések szellemét” írták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!