nyilatkozat

2020.12.25. 14:03

Kabul elítéli, hogy tálib vezetők sebesült harcosaikat látogatták Pakisztánban

Súlyos aggodalmát fejezte ki az afgán kormány pénteken, miután nyilvánosságra kerültek videofelvételek, amelyeken tálib vezetők feltételezhetően sebesült harcosaikat látogatják pakisztáni kiképzőtáborokban és városokban.

„Az afgán lázadó elemek és vezetőik nyílt jelenléte és tevékenysége egyértelműen sérti Afganisztán nemzeti szuverenitását” – áll az afgán külügyminisztérium által kiadott nyilatkozatban.

Afganisztán azzal vádolja Pakisztánt, hogy támogatást és menedéket nyújt az afgán kormány megdöntéséért harcoló radikális iszlamista táliboknak. Iszlámábád ezt következetesen tagadja.

Kabul szerint a tálib vezetők jelenléte és pakisztáni menedékeik a térségbeli válság és a bizonytalanság elhúzódását idézik elő, és komoly kihívást jelentenek a fenntartható béke megteremtése szempontjából is.

Kabul ismételten felszólította szomszédját, hogy ne engedje be a területére a lázadókat.

A héten a közösségi médiában megjelent egy videó, amelyen Abdul Gani Baradar, a tálibok második számú vezetője volt látható a pakisztáni Karacsiban. A tálib vezető a videóban elismerte, hogy lázadó szervezetük minden döntését a pakisztáni székhelyű vezetéssel történő konzultáció után hozza meg.

Egy másik videóban Mulla Fazal Ahund tálib vezető, a szervezet béketárgyalója találkozott egy kiképzőtáborban tálib fegyveresekkel egy közelebbről meg nem nevezett, állítólagosan pakisztáni helyszínen.

A tálibok megerősítették, hogy Baradar ellátogatott egy pakisztáni kórházba, amikor december közepén egy küldöttséggel az országban járt.

Az afgán kormány és a tálibok több mint három hónapja folytatnak béketárgyalásokat a több évtizedes háború lezárása érdekében. A tárgyalások kezdetén mindkét fél előrehaladásról számolt be. A tárgyalásokat háromheti szünet után január 5-én folytatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!