Ország-világ

2020.12.02. 11:05

Jövő héten dönt a kormány a karácsony alatti szabályokról (videó)

Az ellátórendszer terhelésének csökkentése érdekében jelzőrendszert működtetnek, amely naponta mutatja az egyes egészségügyi intézményekben a betegek és a személyzet létszámát – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: kormany.hu

Ennyi helyen van rendkívüli szünet

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár közölte, hogy az óvodák 6,5 százalékában van rendkívüli szünet. Minden negyedik iskolában van olyan osztály, ahol digitális oktatás van tette hozzá. Az általános iskolák 7 százalékában van rendkívüli szünet írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Azt hitték, hogy több fertőzött van

Maruzsa Zoltán bízik benne, hogy az országos tesztelés második hetén azok is élnek a tesztelési lehetőséggel, akik korábban nem tették meg. Szólt arról is, hogy alacsony volt a fertőzöttség az oktatási intézményekben, de ennél többre számítottak.

Indul a középiskolai felvételi

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a cél, az hogy az oktatás működjön. Továbbra is minden higiénés szabályt betartanak és a jövőben is erre kértek mindenkit. Hamarosan indul a középfokú felvételi eljárás. Az írásbeli vizsgákat az érettségihez hasonló biztonsági intézkedések mellett rendezik meg tette hozzá.

Nem indulnak tanfelügyeleti eljárások

Maruzsa Zoltán közölte, hogy a tanfelügyeleti eljárások a veszélyhelyzet végéig felfüggesztve maradnak.

Az áldozatok 4 százalékának nem volt egyéb betegsége

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a kedden meghaltak esetében is fennállt, hogy a krónikus betegek nagyobb veszélynek vannak kitéve. Az elmúlt napon 4 százaléknál nem azonosítottak semmilyen egyéb betegséget.

Napi szinten nézik a kórházakat

A járványgörbét minden lehetséges módon megpróbálják ellaposítani mondta Müller Cecília. 78 intézményben kezelnek koronavírusos betegeket. Minden nap látják, hogy mekkora a terhelés az egyes intézményeken, és ennek fényében döntenek.

Jövő héten dönt a kormány a karácsony alatti szabályokról

Müller Cecília közölte, hogy a kormány a jövő héten dönt a karácsonyi ünnepek idején alkalmazandó szabályokról.

Müller Cecília: céltudatosan menjünk vásárolni

Kerüljük a zsúfolt helyeket, és céltalanul ne sétáljon senki föl-alá mondta az országos tiszti főorvos. Céltudatosan menjünk vásárolni.

Ennyien szegték meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert alezredes arról beszélt, hogy 267 személlyel szembe intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt.

Közel 300-an szegték meg a kijárási tilalmat

A kijárási tilalom kapcsán 270 személlyel szemben intézkedtek mondta Kiss Róbert.

Nem lesznek célzott helyi intézkedések

A szennyvízből kinyert adatok kapcsán nem lesznek helyi speciális intézkedések mondta Müller Cecília.

Nekik is érdemes beadni a koronavírus elleni vakcinát

Aki átesett a koronavírus-fertőzésen, az fél évig minősül védettnek mondta kérdésre Müller Cecília. Tehát nekik is érdemes beadatni a koronavírus elleni vakcinát.

Ők is elkérhetik a személyazonosító igazolványt

A személy-és vagyonőr az üzletekben elkérheti a személyazonosító igazolványt mondta kérdésre Kiss Róbert.

Csak kórházban használható a favipiravir

A favipiravirt kizárólag csak intézményben használják, így nem írhatja fel háziorvos mondta Müller Cecília.

Ennyi gyerek van kórházban

Az összes fertőzött 9 százaléka 18 év alatti, 28-an vannak kórházban, és senki sincs lélegeztetőgépen mondta kérdésre Müller Cecília.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!