Ország-világ

2020.12.27. 12:10

Megkezdődött az oltás az EU tagországaiban

Az Európai Unió (EU) tagállamaiban vasárnap megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. December 27. történelmi nap 2020-ban – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár, miután Ausztriában az első önként jelentkezőknek beadták a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát.

Torino, 2020. december 27. Beoltanak egy férfit a koronavírus (COVID-19) elleni vakcinával a torinói San Giovanni Bosco kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdõdik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. Az oltóanyag az elsõ EU-ban engedélyezett koronavírus elleni vakcina. MTI/ANSA/EPA/Tino Romano

Forrás: MTI/ANSA/EPA

Fotó: Tino Romano

Ausztriában 80 és 93 év közötti időseket oltottak be reggel a Bécsi Orvostudományi Egyetemen (MedUni), illetve az elsők között kapta meg a vakcinát egy Covid-osztály vezetője is. A nap folyamán az osztrák tartományok többségében is elindítják az oltókampányt.

A vakcina a világjárvány elleni győzelem kezdetét jelenti. Minden újabb oltóanyag beadásával lépésről-lépésre egyre közeledünk a normalitás felé

- fogalmazott Kurz.

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy

a küzdelemnek még nincs vége, de ez a nap fordulatot jelent.

Németországban idősotthonokban kezdték meg a koronavírus elleni oltást vasárnap reggel. Első körben a 80 év feletti időseket, az idősotthonokban dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következő napokban nyílik majd meg.

Csehországban Andrej Babis miniszterelnök, illetve egy 95 éves, második világháborús veterán kapta meg elsőként vasárnap a koronavírus elleni oltást. A nap folyamán a Prágában és az ország második legnagyobb városában, Brnóban működő kórházakban kezdik meg az országba érkezett 9750 oltóanyag beadását.

Litvániában az öt legnagyobb város kórházainak dolgozóit kezdték beoltani vasárnap reggel.

Olaszországban a római Spallanzani kórház három dolgozóját oltották be reggel először. Az országba 9750 adag vakcina érkezett eddig, és a jövő héttől újabb 470 ezer oltóanyag érkezésével számolnak.

Spanyolországban egy idősotthon 96 éves lakója és egy ott dolgozó segédápoló kapta meg az oltást elsőként Guadalajara tartományban Los Olmos városban az állami televízió jelentése szerint. Az oltókampányt azért ebben az idősotthonban kezdték meg, mert közel esik a Pfizer gyógyszercég egyik raktárához, ahová az oltóanyagok megérkeztek Belgiumból.

Cipruson és Svédországban is idősotthonok lakói és dolgozói kapták meg először a koronavírus elleni oltást.

Borítókép: beoltanak egy férfit a koronavírus (COVID-19) elleni vakcinával a torinói San Giovanni Bosco kórházban 2020. december 27-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!