Ország-világ

2021.01.03. 17:07

A bajor kormányfő szerint az EU bürokráciája miatt érkezik lassan a vakcina

Markus Söder szerint nehéz lesz elmagyarázni, hogy bár Németországban egy nagyon jó vakcinát gyártottak, ennek ellenére máshol mégis gyorsabban oltanak.

Markus Söder a Bild am Sonntagnak adott interjújában élesen bírálta az Európai Bizottság koronavírus elleni oltóanyag-beszerzését – írja a Mandiner.hu.

„A Bizottság valószínűleg túlságosan bürokratikusan tervezett: túl keveset rendelt a vakcinából és ezt is túl hosszú árvitákat követően” – mondta a politikus. „Hogy ez tekintettel a korszakos fenyegetettségre előrelátható volt, az meglátszik a világ más régióival való összehasonlításból” – folytatta Söder. Nyilvánvalóan túl keveset rendeltek a vakcinából és nem a megfelelő gyártókra támaszkodtak.

„Nehéz lesz elmagyarázni, hogy miért állhatott elő az a helyzet, hogy bár Németországban egy nagyon jó vakcinát gyártottak, ennek ellenére máshol mégis gyorsabban oltanak” – utalt a miniszterelnök a Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett oltóanyagára.

Söder továbbá szorgalmazza, hogy gyorsítsák fel a jóváhagyási eljárásokat és a gyártási folyamatokat. Szerinte lehetséges alternatívaként kell számba venni, hogy amennyiben van rá mód, az oltóanyagot Németország más cégeinek engedélyével is gyártsák.

Söder szerint a németek oltási hajlandóságának javítása érdekében a politikusokat és az ismert közéleti személyiségeket a lehető leghamarabb be kell oltani.

Aggodalmát fejezte ki továbbá amiatt is, hogy az otthon dolgozók vonakodnak a vakcina beadatásától. „Még egyszer fel kell hívnunk a figyelmet az oltás fontosságára, emellett továbbra is figyelemmel kell kísérni e helyzetet.” A mostanában terjedő fake news-hullámnak köszönhetően különösen fontos, hogy az állami vezetők jó példával járjanak elől – vélekedett Söder.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!