lejtőn

2021.01.03. 10:50

A gödör mélyére került a baloldali kormány Olaszországban

A világot felforgató pandémia a 2020-as év főszereplője volt. A koronavírus először Olaszországban jelent meg a kontinensen, majd pár hét, hónap leforgása alatt kíméletlenül végigsöpört a félszigeten, közel hetvenötezer életet ragadva magával. A vírus a mai napig kegyetlenül markában tartja az országot.

Matteo Renzi korábbi olasz miniszterelnök, miután voksolt egy firenzei szavazóhelyiségben 2019. március 3-án. Három jelölt közül választhatják meg az olasz Demokrata Párt (PD) új fõtitkárát a balközép párt szavazói a március 3-i elõválasztásokon, az új fõtitkár a 2018-ban lemondott Matteo Renzit követi a PD élén. A párt hagyománya szerint a választók és szimpatizánsok voksa alapján jelölik ki az új fõtitkárt, akit azután a március 17-i pártkongresszuson iktatnak be.

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Claudio Giovannini

A politika tanácstalanul, megkésve, később pedig radikális megszorításokkal próbálta féken tartani a fertőzések terjedését – számol be a Magyar Nemzet.

A gyakran ellentmondásos intézkedések nem mindig hozták meg a várt eredményt, az országot viszont elindították lefelé a gazdasági lejtőn. A rendkívüli megmérettetés a Giuseppe Conte vezette baloldali kormány szétforgácsolódását és népszerűségvesztését eredményezte. A Demokrata Párt (PD), Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a kisebb baloldali pártokból álló kormánykoalíció tagjai egymásnak feszülve próbálták érvényesíteni az érdekeiket, amelyek sok esetben szöges ellentétben álltak egymással, illetve az állampolgárok érdekeivel. Az országot érintő legfontosabb problémák megvitatását – mint a bevándorlás kérdése, az európai segítségnyújtás igénybevétele – éles veszekedések, gyakran agresszív zsarolások kísérték.

Az Élő Itália elnöke, Matteo Renzi volt miniszterelnök csupán pár százalékos népszerűségnek örvend, azonban arctalan zsarolásaival sikerült elérnie az országban élő 600 ezer illegális bevándorló jogi státuszának rendezését, valamint a Matteo Salvini volt belügyminiszter nevével fémjelzett biztonsági migrációs csomag lebontását.

Renzi még az év utolsó napjaiban is kormánybuktatással fenyegette Giuseppe Conte kormányfőt. A homofóbia elleni törvénytervezetről is több ülésszakon keresztül vitáztak, míg végül a képviselőház meg nem szavazta. Az egészségügyi vészhelyzet szorításában vergődő ország számára az elhúzódó, gyakran értelmetlen konfliktusok súlyos időveszteséget okoztak. Az igen eltérő értékrenddel és politikai célkitűzésekkel bíró kormánykoalíciónak nem sikerült megfelelő gazdaságvédelmi programot létrehoznia a pandémia által térdre kényszerített szektorok megmentésére.

Az Olasz Kereskedelmi Kamara év végi adatai szerint 390 ezer vállalkozás kényszerült bezárásra. A gyakran erőszakos megnyilvánulásokba átcsapó kormányellenes tüntetések érzékeltették a polgári elégedetlenséget. Az olasz parlament előtti, Piazza Montecitorión naponta vonultak fel a koronavírus által érintett szektorok főszereplői, garanciáért és védelemért könyörögve a kormánynak. Elkeseredett kéréseik azonban süket fülekre leltek.

A polgároktól madártávlatban élő és gondolkodó politika képtelen volt gyakorlati megoldást kínálni a nehéz helyzetbe került embereknek.

Az egyedüli politikai csoport, melynek elismertsége töretlenül növekedett az egészségügyi vészhelyzet alatt is, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek párt (FdI). Népszerűsége elérte a 17 százalékot, maga mögött hagyva a kormánykoalíció tagját, az Öt Csillag Mozgalmat. Ezáltal az ország harmadik legerősebb pártjává küzdötte fel magát. Giorgia Meloni az ország legelismertebb politikai főszereplője lett. A felmérések szerint az olaszok 40 százaléka a lelkes partiótába helyezi bizalmát. Továbbra is a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga az ország legerősebb pártja. A volt belügyminiszter Salvini a 2020-as év legbefolyásosabb politikusa volt. Mindkét jobboldali pártvezér az év során több alkalommal elismerte és példaértékűnek nevezte magyar kormány teljesítményét.

Borítókép: Matteo Renzi korábbi olasz miniszterelnök, miután voksolt egy firenzei szavazóhelyiségben 2019. március 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!