Ország-világ

2021.01.25. 22:24

Novák Katalin: folyamatosan bővül a családtámogatási rendszer

A magyar családok megerősödve kerülhetnek ki a járványból, ha sikerül a megélhetésüket biztosítani.

Budapest, 2020. október 28. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án. Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a miniszter. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Novák Katalin volt hétfőn az Inforádió Aréna című műsorának vendége, ahol kifejezte meggyőződését, hogy a magyar családok megerősödve kerülhetnek ki a járványból, ha sikerül a megélhetésüket biztosítani, és a kormány segít elérni, hogy az emberek megőrizzék munkahelyeiket, ezáltal pedig ne kerüljenek túl nehéz helyzetbe. A családokért felelős tárca nélküli miniszter arról is beszélt, hogy

a járvány megmutatta, mennyire fontos a család, hiszen mindenki a szeretteiért, családtagjaiért aggódott a legjobban az elmúlt hónapok során.

„A visszajelzések szerint jó döntés volt, hogy a kormány elősegítette, hogy az élet visszatérhessen a rendes kerékvágásba, a szülők dolgozhassanak és a gyerekek visszatérhessenek az iskolába” – mondta a miniszter, és kifejtette, tavasszal fel kellett készíteni az egészségügyi rendszert, hogy bírja a járvány okozta terhelést, ezért le kellett állnia az életnek. A második hullám idején viszont már nem volt erre szükség.

Novák Katalin elmondta, rugalmasság kellett ahhoz, hogy az emberek valóban élni tudjanak a támogatásokkal a megváltozott körülmények között.

Emlékeztetett: a baloldali kormányok a 2008-as válság idején elvették a családtámogatásokat és megtörték az emberek bizalmát. Ezt nehéz volt visszaállítani, ezért most a kormány törekedett arra, hogy az emberek bízhassanak a jövőben.

Számos változtatást hoztak a veszélyhelyzet idejére, kitolták a határidőket, hogy az emberek ne veszítsék el a családtámogatások nyújtotta lehetőségeket.

A családokért felelős miniszter arról is beszélt, hogy 2010 óta építik a családtámogatási rendszer, amit korábban a baloldal lerombolt. A mostani kabinet folyamatosan építkezik, nem vesz el a támogatásokból, de mindig hozzátesznek a rendszerhez, amelynek elemei logikusan kapcsolódnak egymáshoz. Novák Katalin emlékeztetett, hogy a miniszterelnök nemrég bejelentette, bevezetik a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentességét, ami segíti az életkezdést, és így illeszkedik a családtámogatási rendszerbe.

A miniszter szerint egy olyan országban, ahol négy évtizede csökken a népesség, nem mondhatunk le a jövőnkről. – Ahhoz, hogy legyen magyar nemzet Európában a jövőben is, fiatalodnunk, gyarapodnunk kell – fejtette ki Novák Katalin, kiemelve, hogy

az elmúlt tíz évben 1,5-re sikerült emelni a teljes termékenységi arányszámot 1,23-ról. Az unióban hazánkban nőtt a leginkább a gyermekvállalási kedv ebben az időszakban.

Novák Katalin elmondta, nemzetközi összehasonlításban is kivételes mértékben támogatja a kormány a fiatalok saját döntéseit és terveit. A miniszter a legjobb befektetésnek nevezte a gyermekvállalás támogatását, továbbá elmondta, hogy értékvállalás kérdése is nyíltan támogatni a családokat, hiszen manapság Nyugaton félnek a politikusok érdemben hozzászólni ehhez a kérdéshez.

A miniszter arról is beszélt, hogy óriási érdeklődés övezi családtámogatási intézkedéseket bevezetésük pillanatától kezdve, ami bizonyítja, hogy az emberek örülnek a segítségnek, és fontos számukra a támogatás.

Az általános adatok, hogy negyven éve nem volt annyi esküvő, mint mostanában, valamint a gyermekvállalás erősödése is visszaigazolják a kormány politikáját, aminek köszönhetően úgy tűnik, hazánkban ma már nem tolódik későbbre a gyermekvállalás, amint az Nyugaton jellemző.

Lakásfelújítási támogatás kapcsán a miniszter kifejtette, ennek a konstrukciónak az a különlegessége, hogy nem kell költöznie a családnak, hogy otthonteremtési segítséget kapjon. Novák Katalin szerint minden családban szinte állandóan van valami, amit szeretnének rendbe tenni, felújítani, és most jelentős állami segítséget kapnak a családok a felújításokhoz. Maximum hárommillió forintig ugyanis a munkák felét megtéríti az állam. A családnak nincs más dolga, mint összegyűjteni a számlákat és benyújtani azokat a magyar államkincstárhoz, hogy utólag megkapják a támogatást.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!