Ország-világ

2021.03.19. 06:05

Szabályszegők az egyetemfoglalók a trükkös diplomamentési akcióval

Külföldi egyetemek vennék át formálisan a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) azon hallgatóit, akik a modellváltás miatt nem akarják tanulmányaikat az intézményben folytatni.

A diákok átmentési kísérlete ugyanakkor nem ilyen egyszerű, hisz a Freeszfe nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, külföldi partnerei pedig a Magyar Nemzet információi szerint még nem kértek engedélyt az Oktatási Hivataltól. Úgy tudják, az átjelentkezéshez a diákoknak is igazolást kellene kérniük a SZFE-től, ami egyelőre szintén nem történt meg.

A színművészeti átalakítása ellen lázadókból verbuválódott Freeszfe Egyesület 14 osztály átigazolásáról egyezett meg öt európai egyetemmel, a gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy a diplomát a külföldi intézmény állítja ki, de továbbra is itthon folyik az oktatás.

Az egyesület a salzburgi zeneművészeti egyetemmel (Universität Mozarteum), a ludwigsburgi előadó-művészeti egyetemmel (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetemmel és annak kihelyezett białystoki báb tanszakával (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint egy svájci magániskolával (Accademia Teatro Dimitri) állapodott meg.

A külföldi egyetemek speciális jogviszonyt ajánlanak, és kreditek formájában elismerik az eddig teljesített tantárgyakat, vizsgákat. Az Emergency exit névre keresztelt, rafinált akció szerint a diákoknak nem kell kiutazniuk sehová,

anélkül lesznek külföldi egyetemek hallgatói, hogy az érintett egyetemeknek lenne hazánkban campusa.

Továbbra is a régi oktatóikkal tanulnak, a járványhelyzet miatt most leginkább digitálisan.

A diákok átmentése számos kérdést vet fel, hiszen a FreeSzfe nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, egyetemi képzést tehát önmagában nem indíthat. Partnerségre lépve már más a helyzet, de jogszabály írja elő azt is, hogy az Európai Gazdasági Térségen belül csak olyan egyetem képezhet itthon, amelyik rendelkezik az Oktatási Hivatal engedélyével. Úgy tudjuk, az érintett öt külföldi egyetem még nem kért ilyet. Fontos továbbá, hogy bárhová is jelentkeznének át a hallgatók, akkor ahhoz nekik az SZFE-től igazolást kell kérniük, ilyet pedig információk szerint szintén nem kértek a diákok.

A Freeszfe diákjaival a Budapesti Metropolitan Egyetem is együttműködik. Az intézmény a lappal azt közölte: esetükben nem szervezett átvételről vagy együttműködésről van szó, hanem egyéni átjelentkezésekről, amelyre minden hallgatónak törvényileg meghatározott joga van.

Mint azt többször megírták, a SZFE – a modellváltásban érintett egyetemek közül egyedüliként – már a kezdetektől élesen tiltakozott az alapítványi fenntartásra való átállás ellen, noha az

a korábbinál rugalmasabb gazdálkodási lehetőségeket biztosít, s nemhogy csorbítja az egyetemi autonómiát, de éppen hogy nagyobb önállóságra ad lehetőséget.

A botrányokkal teli 2020. őszi félévben a modellváltás ellen fellépő hallgatók már a szemeszter elején barikádot emeltek, blokád alá vonták az egyetem épületét, végül fel is kellett függeszteni az oktatást. Az egyetem ügye ráadásul hamar nyílt politikai kampánnyá változott, miután a baloldali pártok gyakorlatilag felsorakoztak a tüntetés mögé. A lázadók az év elején létrehozták a Freeszfe Egyesületet. Noha a háttérből uszító erők megpróbálták ellehetetleníteni az egyetem új vezetését, a második szemeszter zökkenőmentesen indult, még annak ellenére is, hogy februárban több oktató rendkívüli felmondással távozott.

Vidnyánszky Attila, a SZFE vagyonkezelő alapítványának kuratóriumi elnöke erről azt mondta a Magyar Nemzetnek: a sikeres félévkezdés bizonyítja, hogy a baloldali sajtóhíresztelés ellenére a diákok bíznak a megújuló egyetem vezetésében. A lapnak adott interjújában elmondta, az idei felvételin öt százalékkal még növelni is tudták a jelentkezők számát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!